OOK GIJ(S)?

Klakkeloos de vrouwen geloven maakt alle mannen vogelvrij

 

Daar viel de #MeToo hakbijl weer. Nieuwste slachtoffer: PvdA Tweede Kamerlid Gijs van Dijk.Twee vrouwen hadden nog iets met hem af te rekenen. Afgaande op beider CV’s moet er in de tijd dat Gijs van Dijk in leidinggevende functies werkzaam was voor de FNV iets zijn gebeurd dat de dames tot razernij heeft gebracht. Vijf jaar na diens vertrek bij de vakbond roken ze hun kans: meeliften op de #MeToo golven die, met een forse vertraging na Harvey Weinstein en Jeffrey Epstein, nu ook met volle kracht over de Nederlandse dijken klotsen. Van Dijk is al lang weg bij de FNV en was inmiddels een bekend Kamerlid en prominente PvdA’er. Dat schept in dit tijdsgewricht unieke kansen voor een dodelijk nekschot. 

 

De trekker werd overgehaald door ene Cornelia Klaster. Tot 8 februari 2022 genoot zij slechts bekendheid in zeer kleine kring als de dolende politieke gelukszoeker bij de SP en toen dat niet uit de verf kwam bij de PvdA. Bij Snackbar/Partyservice de Zonnemaat in Zevenaar kennen ze haar ook. Via Facebook beklaagde ze zich over de povere kwaliteit van afgeleverde friet. Sinds haar verschijnen in het NOS-journaal is Cornelia’s Facebook-account afgeschermd, maar gelukkig hebben we de beelden nog. 

 

Dat zij van patat-met een echte liefhebber is laat zich raden, maar nu beland ik in de sfeer van hele foute opmerkingen. Vooruit, ik gooi er nog eentje tegenaan, met de disclaimer dat ik als homoseksueel beperkt verstand van vrouwen heb, maar wel een redelijk gevoel voor esthetiek. Toen ik Cornelia op het NOS-journaal -openingsitem!- haar verhaal zag en hoorde doen beving mij de dwingende gedachte dat het ondenkbaar is dat Gijs van Dijk zich ongewenst en op jacht naar seksueel getint contact aan haar heeft opgedrongen. Een kleine rondvraag in mijn vriendenkring, ook onder rasechte hetero’s, leerde dat daar eveneens het ongeloof in hoge mate de overtuiging oversteeg dat hier een geloofwaardige getuige-á-charge aan het woord was. Bot gezegd: als je je seksueel wilt opdringen zoek je wat anders uit. Foute gedachte inderdaad, maar gedachten uit de taboesfeer kunnen wel eens heel erg kloppen. Daar moet ik wel bij aantekenen dat Gods wegen ondoorgrondelijk zijn. Zo had ik ooit een knap vriendje die tot op zekere hoogte van mannen, maar vooral van vrouwen hield en er met een zeker ook niet onaantrekkelijke vriend lol in had om af en toe evident onaantrekkelijke, meestal erg dikke, prostituées te bezoeken. Ik begreep niets van die fetish, maar het komt dus voor. 

 

Bij Omroep Gelderland, geïnteresseerd omdat Cornelia, in weerwil van haar onmiskenbaar Groningse accent, woonachtig is in het Gelderse Zevenaar, las ik dat Van Dijks prooi ‘een geschiedenis heeft van onder meer seksueel misbruik waar ze PTSS aan overhield’. Let op de woorden ‘onder meer’. Met die wetenschap op zak zou ik als redacteur van het NOS-journaal eerst heel grondig antecendentenonderzoek hebben gedaan, alvorens die vrouw, zonder enig ondersteunend bewijsmateriaal -appjes van Gijs van Dijk bijvoorbeeld-  haar catastrofale aantijging tegen een bekend Kamerlid te laten doen. 

 

Cornelia kreeg, eveneens via Omroep Gelderland, bijval van Ellen Geist. Dat is een andere gewezen SP’er die overstapte naar de PvdA. Wegens wangedrag had de SP Twente haar geschorst, maar Ellen bleek een doorzetter en dook weer op bij de SP Arnhem. Toen het ook daar fout ging vertrok ze naar de Apeldoornse afdeling van de PvdA, waar ze het tot secretaris schopte, maar er ook daar weer spoedig uit lag. Ellen Geist heeft onder meer een opleiding Massagetherapie achter de rug, was actief bij de Rode Vrouwen en droeg haar steentje bij aan een ‘Vrouwen in de PvdA Festival’. Verder deed ze dingen voor de FNV. Toen ook zij, naar eigen zeggen, ooit door Gijs iets te intiem werd omarmd zou de oud-FNV’er gezegd hebben: “Zo’n knuffel is bij de FNV heel normaal”. Zou best waar kunnen zijn. Hoe dan ook, zo komen alle paden samen: Cornelia, Ellen, Gijs, frustratie, oud zeer, afrekenen. 

 

Ik vind, alle vrouwen moeten veilig zijn” sprak PvdA-leider Lilianne Ploumen in het NOS-journaal met een gezicht vol empathie over Cornelia’s klacht dat ze meermaals had staan bonken op PvdA-deuren maar nimmer serieus genomen werd. Dat voedde mijn argwaan, want ik ken Lilianne Ploumen, ondanks haar recente Sisterhood geneuzel (www.geertdales.com/METOO-1) als een oprecht betrokken en sterke vrouw die niet wegkijkt als er Cornelia’s of Ellens op haar deur staan te bonken. Dan gaat die deur open en als er een serieus en geloofwaardig verhaal met overtuigend bewijsmateriaal op tafel komt treedt Lilianne Ploumen handelend op. Dat zij dat volgens Cornelia Klaster niet gedaan heeft maakt haar verhaal er niet geloofwaardiger op.

 

Vrouwen die ongewild betast worden verdienen uiteraard serieuze aandacht, bescherming en steun. De andere kant van de medaille is uiterste voorzichtigheid in het openstellen van machtige publicitaire kanalen om aantijgingen de wereld in te slingeren. Gijs van Dijk zou niet de eerste zijn die ten onrechte over de kling gejaagd wordt. 

 

Tot slot nog dit: #MeToo gaat vrijwel uitsluitend over mannen die vrouwen belagen. Andersom gebeurt ook en niet alleen door onderwijzeressen die het bed in duiken met een minderjarige schooljongen. Zo bereikten mij verhalen over een -ja al weer- Tweede Kamerlid, voorzien van prominente, door veel mannen begeerde, lichaamsdelen en schitterend blond haar, welke attributen zij gaarne zou inzetten om zich grensoverschrijdend op te dringen aan mannen die daar niet van gediend zijn. Voor dit moment laat ik het hierbij, want al ben ik geen redacteur van de NOS, ik wil mijn werk met de grootst mogelijke zorgvuldigheid doen. Uiteraard kan iedereen zich, onder bronbescherming, bij mij melden met eventuele beschikbare informatie of tips, voor de broodnodige nuances in een noodzakelijke, maar momenteel wel erg eenzijdige maatschappelijke discussie.

 

Geert Dales 

9 februari 2022

(aan/afmeldingen voor updates op deze website via www.geertdales.com/contact)