50PLUS GOOIT POLITIEK LEIDER MARTIN VAN ROOIJEN OP STRAAT
Ouderenpartij houdt traditie in stand en gaat ruziënd op weg naar het definitieve einde
‘The gift that keeps on giving’. Meer dan waar ook komt deze uitdrukking tot leven bij de politieke partij 50PLUS. De partij was, is en blijft nog even een bron van vermaak.
Tien zetels scoorde 50PLUS in het voorjaar van 2020 in de peilingen. Henk Krol was politiek leider en reeds eind 2019 door de leden gekozen tot nieuwe lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. Ik was de partijvoorzitter. Partijoprichter en beroepsquerulant Jan Nagel had inmiddels geen partijfuncties meer en verdroeg die zijlijnpositie slecht. Knarsetandend zag de onverbeterlijke betweter toe hoe onder leiding van Krol en mij en met enthousiaste steun van een groep gekwalificeerde leden de partij eindelijk het succes ging boeken dat hij nooit had bereikt. Daar moest de bijl in. Psychiaters kunnen uitleggen welk mentaal deficit debet is aan dergelijk gedrag. In mijn boek ‘Tien Zetels; hoe 50PLUS ten onder ging en wat we daarvan leren’ valt die krankzinnige episode na te lezen (www.geertdales.nl/tien-zetels).
meltdown
In eendrachtige samenwerking met enkele oude getrouwen, waaronder het recent overleden Tweede Kamerlid Leonie Sazias en op baantjes azende afdelingsvoorzitters waar ik geen talent in zag, had Nagel het in drie maanden voor elkaar. Ruzies alom, een totale meltdown van de organisatie, vertrek van de politiek leider, de voorzitter en duizenden leden en dientengevolge een overweldigende negatieve publiciteit en een onherstelbaar verwoest imago.
Na die malle strapatsen volgde de soap rond de door Jan Nagel -die zichzelf op frauduleuze wijze op basis van een handvol digitaal stemmende leden voor de vierde keer tot partijvoorzitter had laten kronen- gerecruteerde nieuwe aanvoerder Liane den Haan. Die excelleerde tijdens de campagne in het maken van ruzie met de nummer 3 op de kandidatenlijst, het Rotterdamse gemeenteraadslid Ellen Verkoelen. Hoogtepunt in die ruzies was een optreden van Den Haan bij een van de televisietalkshows waar ze de vloer aanveegde met haar hooggeplaatste mede-kandidaat, terwijl gelijktijdig die nummer drie bij een andere televisietalkshow gehakt maakte van de eigen lijsttrekker. De dames konden elkaar niet luchten of zien. Eén zetel bleef er over van de vier die 50PLUS had. De stembussen waren amper gesloten of Den Haan brak met 50PLUS en ging er vandoor met die ene zetel. Exit 50PLUS uit de Tweede Kamer. Van de lonkende tien naar nul, in driekwart jaar. Een prestatie van formaat.
conflictueuze bende
Na het vertrek van Henk Krol en de aftocht van Liane den Haan werd 50PLUS veteraan en zittend Eerste Kamerlid Martin van Rooijen, in het kabinet Den Uyl (1973-1977) voor het CDA staatssecretaris van Financiën, aangewezen als de nieuwe politiek leider. Met verve kweet hij zich van die taak. Hij twitterde zich suf en liet geen gelegenheid onbenut om zijn stokpaard, behoud van het bestaande pensioenstelsel, te berijden en met kracht uit te venten. Dankzij zijn onmiskenbare deskundigheid en ervaring wist Van Rooijen zowaar nog iets van het geschonden imago van 50PLUS te redden. Al was het vechten tegen de bierkaai want overal elders in de partij gingen de interne ruzies onverminderd voort. Het ene na het andere bestuurslid verliet het partijpand, al dan niet met slaande deuren. Meerdere Gemeenteraadsleden liepen weg. Diverse Statenleden braken met hun fracties. Leden, voor zover nog aanwezig, haakten af. Het was 50PLUS ten voeten uit. Dat buiten 50PLUS kringen niemand er nog iets over vernam kwam omdat geen krant belangstelling meer had voor deze conflictueuze marginale bende.
Martin van Rooijen exit, ruzies gaan door
Oude tradities zijn er om in stand gehouden te worden, moet 50PLUS gedacht hebben. Eerst Henk Krol eruit. Toen Liane den Haan en nu is het de beurt aan Martin van Rooijen. Die was graag opnieuw lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen geworden, maar het partijbestuur besloot anders. Niet de ooit gevierde pensioenveteraan en huidige politiek leider Van Rooijen, maar het oud-bestuurslid Robert Gielisse is door het bestuur voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker. Op 10 december 2022 mogen de leden erover stemmen.
Van Rooijen is er de man niet naar om dit affront geruisloos te laten passeren. Hij heeft zich teruggetrokken als kandidaat en is definitief uit. Maar daarmee is de kwestie niet afgerond. Een partijleider en zeker een met het karakter van Van Rooijen laat zich niet op deze manier opzij zetten. Traditiegetrouw is er dus weer ruzie in de partij. Dat gaat nog eventjes door. Tot op 30 mei 2023 de nieuwe Eerste Kamer wordt gekozen. Dan houdt ‘the gift’ op met geven en horen we er nooit meer van.
Kandidaat-lijsttrekker Gielisse, een intelligente oud-ambtenaar van de Europese Commissie met wie ik in het partijbestuur uitstekend heb samengewerkt, gun ik een senatorschap van harte. Toch voorspel ik dat die verkiezing eindigt in nul zetels voor 50PLUS. De partij staat er in de peilingen beroerd voor en de eerste provinciale afdeling heeft al laten weten niet mee te doen met de PS-verkiezingen omdat er geen kandidaten te vinden zijn. Als er geen zetels meer in de Eerste Kamer zijn komt er geen geld meer van Binnenlandse Zaken. Daarvoor moet je immers zetels hebben in ofwel de Tweede, ofwel de Eerste Kamer. Het had zo mooi kunnen zijn, maar dit krijg je ervan als het maken van ruzie corebusiness van de organisatie is geworden. Dan is het ook maar beter om het licht uit te doen.
Geert Dales
14 oktober 2022
(aan/afmeldingen voor updates op deze site via www.geertdales.com/contact)
(crowdfunding voor mijn nieuwe boek: www.geertdales.com/crowdfunding-nieuwe-boek-over-hypocrisie)