MONOBLOC is een stoel die iedereen kent. Maar vrijwel niemand weet hoe die is ontstaan en welke fascinerende bijdrage dit simpele ontwerp heeft geleverd aan de hele wereld. Momenteel werk ik aan een studie en publicatie over dit fenomeen. Er zijn ook al plannen voor een documentaire.

 

Onderstaand portret maakte ik op 23 april 2021 in Leiden. Ik vroeg de jongens of ik een foto mocht maken en legde uit waarom. Ze hadden geen benul van de stoel waarop zij zaten te relaxen en keken mij eerst glazig, daarna geïnteresseerd en verwonderd en uiteindelijk onder de indruk aan toen ik erover vertelde.

 

Inmiddels heb ik al honderden foto's uit de hele wereld waarop de stoel voorkomt. Vaak als onschuldig en onopgemerkt meubeltje op een balkon of terras, dikwijls als bijrolspeler in een of andere aangrijpende of ontroerende gebeurtenis. Maar ook als nuttig attribuut in een democratiserings- of veranderingsproces, zoals voor verkiezingsbijeenkomsten in de bergen van Afghanistan (zie foto).

 

De stoel  is licht van gewicht, makkelijk te transporteren, kost weinig en zit nog lekker ook. Dat verklaart de immense populariteit en distributie tot in alle uithoeken van de wereld. Van Pyongyang tot Washington, van de steppen van Mongolië tot diep in Afrika. Loop vijf minuten rond in je buurt en je bent er gegarandeerd een tegengekomen. 

 

Wie eenmaal oog heeft voor dit object ziet ze overal staan. Er is geen straat in Nederland, noch elders in de wereld waar niet minstens één exemplaar aanwezig is. Tot in de achtertuin van Buckingham Palace aan toe. 

 

Mocht u interessant beeldmateriaal tegenkomen met die stoel of er zelf een fotograferen, stuur die dan door naar geert@geertdalesmail.nl 

 

 

MONOBLOC is al vaak gebruikt in of onderwerp geweest van kunstprojecten. Ook daarvan heb ik inmiddels tal van voorbeelden,  zoals dansvoorstellingen of tentoonstellingen. Hieronder een afbeelding van een project uit 2006 in Los Angeles, VS.