VVD WILDE CELSTRAF VOOR JOURNALISTENMEPPERS MAAR NU EVEN NIET

Partij van Law and Order zwijgt na molesteren reporter door Hoofd Voorlichting VVD-fractie

 

“Tuig dat journalisten aanvalt verdient maar één straf en dat is celstraf”, aldus VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden in januari 2021 bij de behandeling van een wetsvoorstel dat rechters moest verhinderen slappe taakstrafjes uit te delen aan plegers van geweld tegen hulpverleners, zoals brandweerlieden en ambulancemedewerkers. De VVD wilde dat het taakstrafverbod ook zou gelden bij geweld tegen beveiligers en journalisten.

 

Premier Rutte liet zich op vergelijkbare wijze uit, nadat in 2021 bij rellen tegen de avondklok tijdens de coronapandemie hulpverleners werden aangevallen en ook reporters die verslag van de rellen deden over de kling waren gejaagd. “Van journalisten blijf je af” sprak de VVD-leider ferm. Zo kenden we de VVD weer. Altijd op de bres voor het vrije woord. En voor law and order. Hard straffen. Lik-op-stuk. De bak in met dat schorem. Dat zal ze leren!

 

straattuiggedrag

Zo stoer, zelfverzekerd en luidruchtig als de VVD was toen de partij in 2021 opkwam voor het opgejaagde journaille, zo laf, onzeker en stil is het anno juli 2023 in die partij nu een vooraanstaande VVD’er, nota bene het Hoofd Voorlichting van de Tweede Kamerfractie Kees Berghuis, het bestaan heeft om een nieuwsreporter die hem niet beviel fysiek aan te vallen, de microfoon uit zijn handen te rukken en op straat te gooien. De beelden die op de sociale media rondgaan laten niets aan duidelijkheid te wensen over. Hier werd een journalist, die in het kader van het door de VVD hooggeprezen vrije woord niets anders deed dan lastige vragen stellen, keihard aangevallen en de mond gesnoerd. Exact het straattuiggedrag waarvoor de VVD in 2021 celstraf bepleitte. 

 

slapjes

Wie verwachtte dat de VVD boter bij de vis zou leveren en de mattende Berghuis, conform het VVD-mantra lik-op-stuk meteen de wacht zou aanzeggen, kwam bedrogen uit. “Kees had dat niet moeten doen” twitterde fractievoorzitter Sophie Hermans slapjes. Zij was degene aan wie de reporter lastige, maar alleszins aanvaardbare vragen stelde. Hij deed dat bovendien op een manier die nauwelijks treiterig te noemen was. In niets verschilde zijn optreden met dat van journalisten van de NOS, RTL, Telegraaf, Volkskrant of welk ‘kwaliteitsmedium’ dan ook. Mij ontging totaal waarom Hermans de man niet normaal te woord wilde staan en alleen zeurde dat hij vervelend was, niet beseffend dat zijzelf nog veel irritanter gedrag vertoonde.

 

schooier

Het Hoofd Voorlichting liep eerst twee meter achter haar, maar versnelde zijn pas toen de verslaggever opdook. “Dit gaan wij niet doen” riep Berghuis, met dat pluralis majestatis-toontje van de dappere dodo die zijn geplaagde baas wel even uit haar benarde positie zou verlossen. Met de borst naar voren liep hij voorop in de wandeling naar Hermans’ dienstauto, waarmee zij zich fluks en een beetje laf uit de voeten maakte. Autodeur dicht en weg. Op dat moment zag Berghuis zijn kans schoon. Dreigend ging hij naast de reporter lopen en toen die -terecht- de vraag stelde waarom Hermans niet gewoon had kunnen antwoorden vond de voorlichter het welletjes en zette de aanval in.

 

Ik heb respect voor het slachtoffer dat hij niet terugsloeg. Ik had die schooier van een Berghuis, die na zijn wandaad meteen tevreden een peuk opstak, een enorme draai om zijn VVD-oren gegeven. Of die sigaret uit zijn mond getrokken en weggegooid, zoals Berghuis dat deed met de microfoon. De reporter mag dan van een dubieus kaliber zijn, hij vertoonde meer klasse en fatsoen dan de VVD’er. 

 

VVD zwijgt

Nadat fractievoorzitter Sophie ‘Dit had Kees niet moeten doen’ twitterde -overigens pas toen er heisa kwam- deed de voorlichter zelf ook nog een duit in het zakje. ‘Klopt. Dat had ik niet moeten doen. Excuses daarvoor’ schreef de geweldpleger.

 

Een tweet met excuses? Celstraf was toch wat de VVD wilde voor zulk gedrag? “Tuig dat journalisten aanvalt verdient maar één straf en dat is celstraf” vond VVD’er Van Wijngaarden destijds namens zijn partij. Dus heb ik hem maar eens gevraagd of dat nog steeds het VVD-beleid is en zo ja, of dit ook geldt voor de meppende Berghuis. Hij antwoordde niet. Meneer houdt reces. 

 

Ook de afdeling Voorlichting van de VVD zweeg in alle talen nadat ik dezelfde vraag voorlegde en tevens vroeg of er disciplinaire maatregelen tegen de vechtersbaas zijn of worden getroffen. En zo nee, waarom niet. Verder dan een ontvangstbevestiging kwam ik niet. Toch vrij onthullend en laf voor een partij die altijd zo’n grote mond heeft over de dringend gewenste ‘harde aanpak’ van geweldsplegers. Nu er eentje in eigen kring rondloopt komt de VVD niet verder dan een slap excuusje op Twitter. En verder zwijgen, in de hoop dat het overwaait.

 

weerloze kuikens

Als chef van de politieke redactie van RTL Nieuws had Berghuis al de reputatie van een grote mond en een opvallende geldingsdrang. Die heeft hij in zijn tocht door de VVD-burelen helemaal waargemaakt. Geen Kamerlid is het toegestaan via Twitter, Facebook, de eigen website of waar dan ook een standpunt te ventileren dat niet eerst ter goedkeuring aan de chef voorlichting is voorgelegd. Die verzint ook allerhande topics waarmee VVD’ers publicitair goede sier kunnen maken. Berucht is het verhaal dat toenmalig fractievoorzitter Halbe Zijlstra bracht over asielzoekers die naar Nederland zouden komen om op onze kosten cosmetische ingrepen te ondergaan. Het was totale onzin, maar deed het goed in de pers. Dat niveau dus.

 

Het moet ook de centraal gestuurde communicatielijn van Berghuis geweest zijn die meteen na Rutte’s aankondiging van vertrek allerhande VVD-prominenten ertoe bracht om in tweets de loftrompet te steken over de voorman in exact dezelfde bewoordingen: ‘staatsman’ en ‘mooi mens’. Zo had dat Kees dat bedacht. De liberalen laten zich blijkbaar als weerloze kuikens in de marsorders van perschef Berghuis snoeren. De arm van His Master’s Voice reikt ver. 

 

Een ideetje voor de VVD

Voor de deur van Berghuis’ kamer in het parlementsgebouw staat een papierversnipperaar die eruit ziet als een stembus. Daarboven hangt de tekst Kees Berghuis Ideeënbus. Grapje van de chef. Fractieleden kunnen er hun ideeën ingooien, maar Berghuis trekt ze meteen door de shredder, wil hij maar zeggen. Een treffender illustratie van ‘s mans karakter en werkwijze valt moeilijk te bedenken. Nu maar hopen dat iemand in de VVD het lef heeft dit ideetje in te dienen: celstraf voor tuig dat journalisten molesteert. En dat dan ook waarmaken.

 

Geert Dales

11 juli 2023

 

* Voorintekening voor mijn komende boek www.geertdales.com/rechtse-privileges-voor-een-linkse-burgemeester / Hoe Femke Halsema van activist regent werd

* Voor contact en aan/afmeldingen voor updates op deze website: e-mail geert@geertdalesmail.nl