EEN DWAAS LEIDT DE TWEEDE KAMER

Laatste stuiptrekking ontaardt in ongekende blamage

(11 november 2022)

 

De Tweede Kamer, ons hoogste democratische orgaan, wordt geleid door een dwaas. 

 

U gelooft mij niet? 

 

Kijk even het optreden terug van Kamervoorzitter Vera Bergkamp tijdens een persmeeting op vrijdagavond 11 november 2022 in de hal van het Kamergebouw. Het was een kwartier lang onnavolgbaar geraaskal van een gestoorde dwaas.

 

pyromaan wil blussen

Een paar uur daarvoor had het volledige managementteam van de Tweede Kamer, onder leiding van griffier Simone Roos, ontslag ingediend omdat het zich niet gesteund achtte door de politieke leiding. Door Bergkamp dus. Die had volgens Roos en haar collega’s een potje gemaakt van het onderzoek naar vermeend onaangenaam gedrag van haar voorganger Khadija Arib. Ze wilden er niets meer mee te maken hebben.

 

Alleen een dwaas accepteert dat het volledige management van een organisatie waaraan zij leiding geeft per direct de benen neemt. 

 

Alleen een dwaas kan na zo’n brevet van onvermogen nog denken dat zij de aangewezen persoon is om de aangerichte puinhoop op te ruimen.

 

Alleen een dwaas gaat op een vrijdagavond in een uitgestorven Kamergebouw voor de verbijsterde Nederlandse pers hakkelend en stamelend staan raaskallen, om daarna nog steeds te denken serieus genomen te worden.. 

 

Die dwaas heet Vera Bergkamp. Plaat voor haar hoofd dikker dan de deuren van de Noordersluis bij IJmuiden

 

Eerst slaat zij met haar all-round incompetente optreden de hele porseleinkast aan diggelen. Daarna zegt ze: “Ik ga de scherven lijmen en de boel bij elkaar brengen. Ik ga de rust terugbrengen”.

 

Een klassiek geval van een pyromaan die de tent in de fik steekt en daarna leiding wil geven aan het bluswerk.

 

angstaanjagend

Nooit eerder was de hal van het Kamergebouw toneel van een ontluisterender vertoning als op vrijdagavond 11 november 2022. Wie niet wist dat hier de voorzitter van de Tweede Kamer stond had kunnen denken te maken te hebben met een aan dwangopname ontsnapte bipolair gestoorde. De totale afwezigheid van enig realiteitsgevoel of zelfreflectie, de bizarre grimassen, de snel wisselende stemmingen en de bezeten blik in de ogen van iemand die kaarsrecht afstevent op de afgrond en toch denkt goed bezig te zijn was angstaanjagend. Daar ging een spookrijder die niet snapt waarom iedereen de verkeerde kant van de weg gebruikt.

 

laatste stuiptrekking

Op 5 november 2022 heb ik het politieke einde van Vera Bergkamp voorspeld (www.geertdales.com/in-memoriam-vera-bergkamp). Eerlijk gezegd had ik verwacht dat het intussen wel voorbij zou zijn, maar bekend is dat dwazen vaak langer overeind blijven dan een normaal mens voor mogelijk houdt. Een gek herkent niet de gekte in zichzelf.

 

Toch blijf ik hoopvol. Na de ongekende blamage van vrijdagavond 11 november 2022 in de hal van het Tweede Kamergebouw zal wellicht ook het laatste aarzelende Kamerlid, al dan niet van D66, zien dat deze dwaas een schande is voor het aanzien van de Tweede Kamer en de politiek als geheel en er nu wel genoeg ellende door haar is aangericht. We zagen een laatste stuiptrekking. Het voorzitterschap van Vera Bergkamp is morsdood. Wat rest is afmarcheren via dezelfde achterdeur als die waardoor zij Khadija Arib liet vertrekken. 

 

Geert Dales

11 november 2022

contact: geert@geertdalesmail.nl