DOODSE 50PLUS OPERETTE GEREANIMEERD DOOR JORIEN VAN DEN HERIK

Voormalige Feijenoord-baas gekozen tot partijvoorzitter, direct naar buitenland vertrokken en meteen weer ruzie in de tent

 

Het was een beetje stil geworden rond de ouderenpartij 50PLUS. Geen journalist had nog belangstelling voor het in marginaliteit wegkwijnende clubje ruziemakers, waardoor het leek alsof het pais en vree was in de ooit veelbelovende politieke groepering (www.geertdales.com/tien-zetels). Intussen ruzieden de partijtijgers onverminderd voort, maar de buitenwereld zag het niet meer. 

 

talentlozen

Met enige regelmaat bereiken mij vermakelijke verhalen over de zich nog immer voortslepende intriges en vetes. Als voormalig partijvoorzitter onderhoud ik nog altijd goede contacten met het handjevol partijgetrouwen dat wèl competent is en dus door het gros van de partijleden gewantrouwd en liefst uitgedreven wordt. Want dat is nog steeds de koers: iedereen die wat kan moet en zal eruit gewerkt worden. 

 

Zo slaagde het partijcongres van zaterdag 24 juni 2023, bezocht door zo’n 10% van de nog resterende 1500 leden, erin om de uitstekend functionerende voorzitter en loyale partijveteraan Gerard van Hooft pootje te lichten en te vervangen door iemand die niets van 50PLUS, noch van politiek weet en ‘vergaderen is voor talentlozen’ als levensmotto kent: oud-Feijenoordvoorzitter Jorien van den Herik. Met de hakken over de sloot werd hij na twee stemrondes in het zadel gehesen.

 

middagdutje

Omdat de fungerend politiek leider Eerste Kamerlid Martin van Rooijen (binnenkort 81) en de eveneens hoogbejaarde beroepsquerulant en partijoprichter Jan Nagel (84) op het moment van de stemming al thuis aan hun middagdutje waren begonnen, miste Van Hooft in de eerste stemronde net de benodigde twee stemmen om meteen herkozen te worden. Daarop roken de competentiehaters hun kans. Grote Mond Van den Herik, in Rotterdam bekend als de Grote Kale Leider (‘een autoritaire democratie, daar ben ik van’), werd met de krapst mogelijke meerderheid de nieuwe bestuurschef.

 

Nog voordat hem de voorzittershamer kon worden overhandigd was de nieuwe praeses al weer vertrokken. Hij had urgente en belangrijke afspraken in Amerika en kon dan ook niet de zaal toespreken voor een enthousiasmerend lullepotje. Een eerste demonstratie dat de partij en de bijbehorende leden hem geen moer interesseren. Vergaderen is immers voor talentlozen en zelfbenoemde Grote Lichten als een Van den Herik gedijen in zulke kringen slecht. Talentlozen zijn er bij 50PLUS in overvloed.

 

allemaal ten onder

Dat Van den Herik de nieuwe voorzitter is dankt 50PLUS aan het Rotterdamse gemeenteraadslid Ellen Verkoelen. Die geniet enige landelijke bekendheid als de toenmalige nummer 3 op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen van 2021. Vlak voor de verkiezingsdag veegde zij bij talkshow Jinek de vloer aan met nummer 1, lijsttrekker Liane den Haan. Gelijkertijd deed Den Haan dat bij Op1 met Verkoelen. De dames braken elkaar in een ouderwetse bitch fight tot de grond toe af. Niet verrassend was dat 50PLUS daarna geheel uit de Tweede Kamer verdween. Zo doen talentlozen dat. Mission accomplished. Liever allemaal ten onder dan dat er eentje de kans krijgt te laten zien wel iets te kunnen. 

 

Gemeenteraadslid Verkoelen wil hogerop. Ellebogend, likkend en trappend wist ze zich tot chagrijn van de zittende tweede senator en andere, gekwalificeerde kandidaten naar plek 2 op de kieslijst voor de Eerste Kamer te manoeuvreren, hoewel niets erop wijst dat ze daarvoor de bijbehorende competenties bezit. Maar 50PLUS raakte zijn tweede EK-zetel kwijt, zodat Verkoelen met lege handen stond. Ze moest dus een nieuwe list verzinnen. Lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen! Niet dat die aanstaande zijn, maar je moet toch wat.

 

tradities in ere houden

Daarvoor heb je twee dingen nodig: ten eerste een partijvoorzitter die dat idee steunt. Ten tweede een voorzitter die voorkomt dat getalenteerde bestuursleden zich opwerpen als Kamerkandidaat. Zoals de zittende voorzitter Van Hooft. Daarom spande Verkoelen haar Feijenoord-kennis voor de kar. Nog voordat Van den Herik gekozen werd verklaarde hij, conform wat Verkoelen hem ingefluisterd had, dat onder zijn bewind hoofdbestuursleden uitgesloten zijn van een kandidatuur bij de Tweede Kamerverkiezingen. Niet dat hij daarover gaat, maar dat maakt bij 50PLUS allemaal niet uit. Het enige doel is competentie zoveel mogelijk te weren. Tradities zijn er immers om in ere gehouden te worden. 

 

grootspraak

De eerste slag om het lijsttrekkerschap heeft Verkoelen gewonnen. Maar 50PLUS zou 50PLUS niet zijn als niet meteen weer nieuwe pleuris was uitgebroken. Van den Herik had de congreszaal nog niet verlaten of de dienstdoende voorzitter Gerard van Hooft gooide de bijl erbij neer. Met onmiddellijke ingang trad hij af. Om zich een dag later per e-mail bij de aantredende voorzitter Van den Herik te melden als kandidaat voor het lijsttrekkerschap. Geheel volgens het dictaat van de nieuwe leider: zittende bestuursleden mogen zich niet kandideren.

 

Inmiddels heeft ook Verkoelen verklaard op te gaan voor het lijsttrekkerschap. Zo ruziet 50PLUS onverminderd voort. Van den Herik zit momenteel in de Verenigde Staten en heeft geen benul wat hem boven het hoofd hangt. Vergaderen mag dan voor talentlozen zijn, 50PLUS is lastiger te besturen dan tien Feijenoords bij elkaar. De Grote Kale Leider, wiens veelbejubelde voetbalvoorzitterschap al weer van twee decennia geleden was, kan nu laten zien dat hij inderdaad weet hoe het moet, of dat al zijn stoere teksten louter grootspraak en bluf waren. 

 

soap

Nu met Van den Herik een Bekende Nederlander in de partijleiding is beland krabbelt de journalistieke interesse voor de ruzieclub weer wat op. Na het vertrek van Henk Krol en mijzelf in 2020 was het naar buiten een beetje doods en saai geworden. Alles wijst erop dat we afstevenen op een nieuw en vermakelijk hoofdstuk in de zich al jaren voortslepende soap die 50PLUS heet. Met de hoogbejaarde Van Rooijen nog als enige serieus te nemen politicus in de gelederen van de ouderenpartij is 50PLUS op sterven na dood. Nog een laatste rondje ruzie en rotzooi en dan kan het boek definitief gesloten worden. 

 

Geert Dales

28 juni 2023

geert@geertdalesmail.nl