GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG VROUWEN BLIJFT VOORAL ONDER DE PET
Waar is Regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer als we haar nodig hebben?
Laat ik het jaar eens grensoverschrijdend beginnen: langzamerhand heb ik de buik vol van het #MeToo gepraat vanuit louter het eendimensionale vrouwelijke gezichtspunt. Diverse onderzoeken lieten zien dat 20 tot 30% van de mannen last heeft van seksueel grensoverschrijdend gedrag door vrouwen en niet alleen vanwege flirterige opmerkingen. Die overigens ook heel hinderlijk kunnen zijn voor de man. Graag zie ik de foto’s van de vrouwelijke daders ook op de voorpagina’s, naast die van mannen als Jeroen Rietbergen, Ali B, Marco Borsato (allen The Voice), Marc Overmars en Johan Derksen (voetbalwereld), Pieter Jan Leusink (koordirigent), castingdirector Job Gosschalk (slachtoffers mannelijke homoseksuelen) en Matthijs van Nieuwkerk (blafgedrag op de werkvloer van De Wereld Draait Door).
sisterhood-syndroom
De enige prominente vrouw die in dit kader met foto en al in beeld kwam was Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan, maar die koos zelf voor de publiciteit om daar krachtig te ontkennen dat ze zich aan seksueel getint grensoverschrijdend gedrag schuldig had gemaakt. Voor het overige tasten we in het duister over de, gerekend naar de percentages van divers onderzoek, talloze vrouwen die zich in de wereld van media, cultuur, politiek of bedrijfsleven bezondigen aan het wangedrag dat al zoveel mannen de publicitaire strop kostte. Zit daar een systeemoorzaak achter? Feminiene solidariteit wellicht? Een sisterhood-syndroom? (www.geertdales.com/metoo-1). Of de vrees dat onthullingen over vrouwelijk grensoverschrijdend gedrag dat van mannen minder schokkend doet lijken? Wat is het?
vrouwelijk Kamerlid
Hoe is het bijvoorbeeld te verklaren dat het overdadig flirterige en seksueel opdringerige gedrag van een vrouwelijk en blond Tweede Kamerlid, waarvan velen op de hoogte (kunnen en moeten) zijn nog nimmer tot enige publicitaire commotie heeft geleid (www.geertdales.com/metoo-2, laatste alinea) terwijl dito gedrag van mannen, al snel heisa oplevert? Denk aan het voormalige SP-Kamerlid Harry van Bommel, die niet verder ging dan tegen een Jordanese medewerker van de Nederlandse ambassade te zeggen ‘you look spectacular’ en dat bijna moest bekopen met eeuwigdurende sociale excommunicatie. Denk aan D66’er Sydney Smeets. Denk aan PvdA’er Gijs van Dijk, nota bene gerehabiliteerd maar wel zijn Kamerzetel kwijt.
genderneutrale outing
Ik heb geen enkel probleem met het outen van grensoverschrijdende smeerlapperij, met foto en al. Maar dan wel graag genderneutraal. Hierboven al vast een begin: Kaouthar Darmoni, onlangs gewipt als directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Over haar ernstige, jaren onder de pet gehouden seksueel en andersoortig wangedrag publiceerde De Volkskrant op 30 december 2022 een paginagroot artikel. Hoe de geile tante eruit ziet mochten we, hoewel mevrouw haar tronie meermaals in de media vertoonde, niet weten. De publicatie werd geïllustreerd met een foto van de bibliotheek van Atria aan de Amsterdamse Vijzelstraat, terwijl Darmoni’s nogal hitsige optreden schreeuwde om bijbehorend beeldmateriaal.
low profile
Waarom werd dat niet geleverd? Waarom zo voorzichtig? Omdat de vrijwel geheel uit vrouwen -voorzitter ‘meervoudig commissaris’ Antje Kuilboer-Noorman- bestaande Raad van Toezicht van Atria blijkens onderzoek van recherchebureau Hoffmann de smeerpijperij graag ‘low profile’ (lees: onder de pet) wilde houden en De Volkskrant, nooit te beroerd om een vunzige man op te knopen, meeging in dit opmerkelijke staaltje verhullende omzichtigheid? Of was het vanwege de lange optocht van prominente, politiek correcte en overwegend linkse vrouwen die, naast de Raad van Toezicht, Atria’s andere organen bevolkten? Zoals Andrée van Es, Sylvia Borren en Sybilla Dekker uit de Raad van Advies. Of Hedy d’Ancona, Marry de Gaay Fortman, Kitty Jong en de zangeres Wende die fungeren als ‘ambassadeur’ van Atria, het woke instituut dat zich toelegt op onderzoek naar de huidige positie van vrouwen in de samenleving. Werk aan de winkel, zou ik zeggen!
buikdansen
‘Exhibitionistisch’ en ‘ongeremd’ vertelden Atria-medewerkers over het gedrag van hun directeur, die er genoegen in schiep zich op de werkvloer te vertonen in een string en graag stafvergaderingen opluisterde met een ouderwets staaltje buikdansen, waar de van oorsprong Tunesische goed in schijnt te zijn. Graag drukte ze bij het dansen haar borsten of billen tegen medewerkers aan of kuste ze die onverhoeds op het achterhoofd. Saai was het daar in ieder geval niet. Wel opmerkelijk dat de medewerkers die, nadat de rotzooi op straat was komen te liggen, hun mond open deden tegen De Volkskrant vrouwen waren. Waarom gezwegen? Dat werkt bij een bureau dat onderzoek doet naar de positie van vrouwen! Het onderzoeksmateriaal ligt op de werkvloer en wordt niet opgepakt. Je kunt ook te ver gaan in je sisterhood-solidariteit.
regeringscommissaris Hamer
Komen we bij een andere vrouw. Mariëtte Hamer, een PvdA-apparatsjik die na haar einde als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) in het baantjescircuit op zoek moest naar wat anders, maar niets vond. Tot uit de ons-kent-ons hoge hoed een splinternieuw konijn werd getoverd. ‘Regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag’ staat er sinds april 2022 op haar visitekaartje. Een sjieke functie die haar een prachtig podium bezorgt om mee te kakelen in het krachtige feminiene #MeToo-koor.
Ze was er in ieder geval als de kippen bij toen de storm over Matthijs van Nieuwkerk losbarstte. Geen radio- of tv-uitzending miste ze om inhoud te geven aan de lege, maar goedbetalende doos die haar na het vertrek bij de SER was toegeschoven. Strekking van haar betoog: laat de NPO een onafhankelijk onderzoek doen. Een vondst!
gebakken lucht
Eind juni 2022 schreef ze in vijf A4-tjes aan de Tweede Kamer wat ze zoal van plan was. Ik heb in mijn bestuurlijke functies heel wat loos proza voorbij zien komen, maar dit sloeg alles. “Mijn belangrijkste observatie is: er moet nog veel gebeuren”. Goed te weten. Wat precies moet en gaat gebeuren verdween in een damp van gebakken lucht over startbijeenkomsten, aanjaagsessies, ‘het maatschappelijke gesprek’ dat met behulp van ‘ambassadeurs’ gevoed gaat worden en wat al niet. “Wat ons met #MeToo steeds helderder voor ogen is komen te staan is dat seksueel grensoverschrijdend gedrag geen uitzondering is, maar -helaas- onderdeel van onze cultuur. Het komt voort uit machtsverschillen”. Dat had inderdaad nog niemand bedacht. Ik denk dat Hamer zich beter druk kan maken over de rotzooi die wordt aangericht doordat links en rechts niet-gekwalificeerde onderzoeksinstellingen worden aangetrokken als er ergens een probleem speelt. Zoals het bureau Bezemer&Schubad dat in opdracht van PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent met prutswerk het leven van oud-Kamerlid Gijs van Dijk in de vernieling hielp.
NOS Sport
Graag wil ik ook het bureau Mores in haar aandacht aanbevelen. Dit ‘meldpunt voor ongewenste omgangsvormen’ is door de NPO ingeschakeld in het kader van het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de mediawereld, een gevolg van de Voice-rel. Inmiddels is bekend dat zich bij NOS Sport, het programma waarvan de altijd even frisse als vrolijke Tom Egbers het boegbeeld is, eveneens ranzige toestanden op de werkvloer hebben afgespeeld. Ook daarnaar komt een onderzoek. Laat Hamer even controleren of de meldingen vanaf die werkvloer ook naar Mores gaan. Dat bureau staat namelijk onder leiding van Janke Dekker. Wie dat is? De vrouw van Tom Egbers.
een afrekening?
Tot slot nog even over De Volkskrant en de publicaties daarin over grensoverschrijdend gedrag. In een kolossaal verhaal werd Matthijs van Nieuwkerk aan de schandpaal genageld en niet zo’n beetje ook. Ik heb het niet zo op bazen die hun medewerkers kleineren, maar erg onder de indruk was ik niet. Het meest schokkende detail was een geluidsman die door Van Nieuwkerk zou zijn afgeblaft omdat er in de uitzending iets mis was gegaan met vogelgeluiden. De man had op de knieën gemoeten voor de grote leider om te zeggen: “sorry meneer Van Nieuwkerk”. Betrokkene zelf ontkende dat het zo gegaan is en verklaarde dat het al lang was bijgelegd. Waarom dan dat verhaal in de krant? Was dat misschien omdat Cecile Koekkoek, een voormalige eindredacteur van DWDD die mot kreeg met Van Nieuwkerk, van haar nieuwe baan bij De Volkskrant gebruikt maakte om nog even af te rekenen? Het minste wat De Volkskrant had kunnen doen was melding maken van deze complicerende factor. Liefst met een fotootje van de dappere vrouw erbij.
Geert Dales
1 januari 2023
(voorverkoop nieuwe boek over Femke Halsema gestart: www.geertdales.com/rechtse-privileges-voor-een-linkse-burgemeester)
(Aan/afmeldingen voor updates op deze website via www.geertdales.com/contact)
GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG VROUWEN BLIJFT VOORAL ONDER DE PET
Waar is Regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer als mannen haar nodig hebben?