Van alle muziekinstrumenten is de piano veruit mijn favoriet. Had ik er het talent voor gehad, was ik beroepspianist geworden.

Dit manco compenseer ik door hier of daar een talentvolle pianist een handje te helpen. Hieronder meer daarover. 

 

Eerst mijn grootste bron van inspiratie, de jazz-musicus Bill Evans (1929-1980). Een van de hoogtepunten uit zijn oeuvre is 'The two lonely people', waarvan hieronder een opname staat. Begin jaren '70 heb ik hem live zien spelen in de Stadsschouwburg in Groningen. Pas veel later begreep ik hoe hij zijn kenmerkende Evans-sound produceert. 

 

 

'Reflections in D' is een compositie van Duke Ellington. Bill Evans speelde het veel beter dan de componist zelf.

 

 

EDUARD PREDA is een jonge getalenteerde Nederlandse pianist die ik in 2019 leerde kennen en sindsdien met overtuiging ondersteun in zijn professionele ontwikkeling. Op zijn website www.eduardpreda.nl vindt u nadere informatie. Ook staan er enkele recente opnamen van zijn uitvoeringen van werk van Chopin, Schumann (‘Der Dichter spricht’), Brahms (bewerking) en een eigen compositie ‘Love Intermezzo’. 

Zijn meest recente optreden vond plaats in maart jl. tijdens het Festival Jong Talent op Schiermonnikoog. Op www.eduardpreda.nl  zijn er opnamen van te zien.

Wilt u op de hoogte blijven van zijn activiteiten, stuur uw mailadres dan naar info@eduardpreda.nl

 

 

In 2021 raakte ik in contact met de Oekraïense pianist ILLIA FIALKO. Hij studeert aan het Conservatorium van Amsterdam.

 

In december 2020 trad hij op in het televisieprogramma Podium Witteman met een fantastische eigen compositie 'Dumi Moyi', gebaseerd op de melodie van een oud Oekraïense lied en bewerkt op basis van een compositie van Sergei Rachmaninoff. Hier een link naar zijn tv-optreden:

https://www.npostart.nl/pauls-jonge-helden-illia-fialko/20-12-2020/POMS_NTR_16385171

 

Op YouTube staan meerdere video's van hem. Hieronder een opname van Ballade no. 1 van Chopin.

 

Tot medio mei 2021 loopt een crowdfunding-actie van Illia Fialko ter financiering van een recitalreeks in juni a.s. Het doel is per 11 mei 2021 voor 82% gehaald. Nog 18% te gaan dus. Donaties geven zicht op een leuke tegenprestatie van de pianist:

https://www.voordekunst.nl/ontdek?q=illia+fialko