DE HYPOCRIET VAN DE WEEK

Wekelijks verzorg ik in de podcast Koster&VanDijk van BNR-radio (www.bnr.nl/podcasts) de rubriek ‘De hypocriet van de week’. Dit is de tekst voor de aflevering van donderdag 23 juni 2022.

 

De bekende presentator Paul Witteman, 75 jaar inmiddels, kreeg onlangs de Ere Zilveren Nipkowschijf als oeuvreprijs voor zijn decennialange televisiewerk.

 

De gasten bij de uitreiking, hoofdzakelijk afkomstig uit het Hilversumse ons-kent-ons milieu, klapten de handen stuk bij het voorlezen van het juryrapport. “Witteman laat iedereen in zijn waarde, of het nu de minister-president is of een plagiaat plegende hoogleraar”, aldus de jury.

 

Een glunderende Witteman maakte al in de eerste zin van zijn dankwoord duidelijk dat het kleffe juryrapport rechtstreeks in de prullenmand kon. “Ik dacht even dat ik moest wennen aan een leven zonder oeuvre-award’ sprak de laureaat, om eraan toe te voegen: “Straks maar even aan Arnold Karskens vragen hoe dat voelt”. De zaal proestte het uit van het lachen.

 

Ik vermoed dat Karskens niet in die zaal zat want het is nauwelijks voorstelbaar dat hij deze vernedering geaccepteerd zou hebben. Zeker niet op een moment dat de incestueuze publieke omroepkliek, waar Witteman tot over zijn oren in zit, de aanval op hem heeft geopend omdat hij met zijn omroep Ongehoord Nederland als onjournalistiek kritiekloos doorgeefluik zou fungeren.

 

Terecht wordt Paul Witteman door vriend en vijand geprezen voor zijn kwaliteiten als interviewer, waarvan hij jarenlang blijk gaf in programma’s als Achter Het Nieuws, Buitenhof, Pauw en Witteman en de laatste jaren met het muziekprogramma Podium Witteman.

 

Maar bij Paul Witteman denk ik ook aan Het Lagerhuis, waar hij halve zolen van het kaliber Henk Bres ongehinderd de grootste onzin liet uitkramen, dikwijls erger dan de weerzinwekkende kul die de ultrarechtse Vlaamse politicus Filip de Winter onlangs ongestoord mocht uitbraken bij Karskens’ nieuwsshow Ongehoord Nieuws. Reden waarom Ongehoord Nederland nu volgens de Raad van Bestuur van de NPO, inclusief Wittemans VARA-vrienden, gestraft moet worden.

 

Bij Paul Witteman denk ik ook aan zijn bewering in 2004 -let wel: 2004!- dat hij zou stoppen met betaalde nevenactiviteiten omdat hij had ingezien dat die niet rijmden met de noodzaak van onafhankelijke en kritische journalistiek. Je kunt niet de ene dag tegen een vorstelijk honorarium bij een bedrijf, ministerie of instelling de dagvoorzitter of debatleider uithangen en de volgende dag zo’n organisatie kritisch bejegenen als die ineens in het nieuws komt.

 

Witteman vond dat kennelijk ook. Toch ging hij er vrolijk mee door. Tot op de dag van vandaag. Zekerheidshalve heb ik bij Bukman Management en Geerling Evenementen & Artiesten nagevraagd of de jarenlange band met Paul Witteman nog immer bestaat. En ja hoor. U kunt er nog altijd terecht voor uw boekingen. Kost een hoop geld trouwens. Niet dat ze er graag over praten in die kringen -discreet, nietwaar- maar voor een middagje Witteman bent u met 10.000 euro niet klaar. 

 

Dit geschnabbel is kenmerkend voor velen bij de publieke omroep. Reden ook waarom journalisten van andere media zo graag aanschuiven bij Op1, Humberto, Jinek of welke praatshow dan ook. Hoe vaker met je kop in beeld, hoe meer kans op opdrachten en hoe hoger de prijs bij Bukman en zijn collega-managementbureaus. Zo is het dubbel vangen voor je werk. Eerst op andermans kosten kennis van zaken vergaren. Daarna diezelfde kennis uitventen in het schnabbelcircuit. Paul Witteman weet er alles van. 

 

De door Witteman beledigde Arnold Karskens heeft van het NPO-bestuur een week extra gekregen om zich te verdedigen tegen de aanklacht dat Ongehoord Nederland louter een doorgeefluik is van subjectieve meningen. In die week zou het NPO-bestuur zelf nog eens even diep kunnen nadenken over doorgeefluiken van het kaliber Paul Witteman, die decennialang zijn goddelijke gang kon gaan.

 

De Ere Zilveren Nipkowschijf is de veteraan van harte gegund. Maar van mij krijgt hij er de bokaal voor de hypocriet van de week bij.

 

Geert Dales

23 juni 2022

(Aan/afmeldingen voor updates op deze website via www.geertdales.com/contact)

(crowdfunding voor mijn nieuwe boek, zie: www.geertdales.com/een-land-van-vleesetende-vegetariers)