RECHTSE PRIVILEGES VOOR EEN LINKSE BURGEMEESTER

 

Onder de verzameltitel ‘Rechtse privileges voor een linkse burgemeester’ schreef ik in 2022 en 2023 een reeks artikelen over de opmerkelijke handel en wandel van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam.

 

Zonder het me op dat moment te realiseren bleek het de opmaat naar een boek dat gaat over gedrag van mensen die op enig moment op het pluche belanden en met macht worden behangen. Toen die rode draad zichtbaar werd werd besloot ik de research te verbreden en verdiepen en een poging te doen antwoord te geven op de vraag: klopt het dat macht corrumpeert? Daarbij dient de burgemeester van Amsterdam als case-study

 

Mijn bevindingen verschijnen in mei 2024 in het boek Het pluchevirus; wat burgemeester Halsema ons leert over de mores van de macht. Het zal worden uitgegeven door Just Publishers (www.justpublishers.nl). Meer details vindt u op de pagina www.geertdales.com/het-pluchevirus

 

Waar gaat het over?

Vertrouwen is essentieel voor het goede functioneren van het democratisch bestel. Vertrouwen verwerf je door integer en oprecht gedrag en te doen wat je zegt. Practice what you preach. Veinzen, huichelen en hypocrisie zijn de bijl aan de wortel van vertrouwen. Gebrekkig of geen vertrouwen in de gezagsdragers schaadt de democratie. Dat is slecht voor ons allemaal.

 

Dit is in de kern wat mij motiveerde tot het schrijven van Het Pluchevirus.

 

De titel is een knipoog naar het boek ‘Pluche’ dat Femke Halsema in 2016 publiceerde over haar tijd als Tweede Kamerlid voor GroenLinks, de partij waarvan zij jarenlang de politiek leider was. 

 

Een citaat: “Op 17 december 2010 maak ik mijn onmiddellijke vertrek uit de politiek bekend. En het is me menens. Ik ga niet de wachtkamer in van het politieke bestuur om na een paar jaar weer tevoorschijn te komen en een Senaatszetel te beklimmen of een burgemeestersketting om te hangen. Nee, het afscheid van de politiek is definitief”.

 

Twee jaar nadat Halsema deze woorden neerpende in ‘Pluche’ was ze burgemeester van Amsterdam.

 

Natuurlijk, een mens kan van mening veranderen. Toch zag ik er aanleiding in het optreden van de huidige burgemeester van Amsterdam onder de loupe te nemen. Was de stap naar het burgemeesterschap haar enige hypocriete actie of de voorbode van een patroon? 

 

Cynisme

In maart 2022 vond in de ambtswoning Herengracht 502, waar de Amsterdamse burgemeester resideert, een conferentie plaats over ‘energiearmoede’. Hoe te voorkomen dat honderdduizenden Amsterdammers in financiële nood raken door de op dat moment tengevolge van de oorlog in Oekraïne explosief gestegen prijzen voor gas en elektra?

 

Twee etages boven de vergaderplek zetelt de hoofdbewoner van het pand, Femke Halsema. In haar 300m2 omvattende privévertrekken is energiearmoede ver weg. Haar gas-, water- en elektriciteitsrekeningen worden immers betaald door de gemeente Amsterdam. Indirect dus door de mensen die lijden aan energiearmoede. Het cynisme van een energiearmoedeconferentie in een peperduur grachtenpand met een hoofdbewoner wier energiekosten door de gemeenschap worden gedragen fascineerde me. Ik dook in de materie en publiceerde: www.geertdales.com/volk-betaalt-energierekening-halsema-die-zich-zorgen-maakt-over-energiearmoede-volk.

 

Burgemeester spreekt onwaarheid

Kort na die publicatie, die leidde tot een nieuwsbericht in het dagblad De Telegraaf, verzorgde de Amsterdamse tv-zender AT5 een live-uitzending met de burgemeester waarbij kijkers vragen konden stellen. AT5 had mijn publicatie gelezen en vroeg Halsema of het waar was wat ik had geschreven. Zij ontkende en betoogde dat haar gas, water en elektrakosten inbegrepen waren in het huurbedrag voor wonen in de ambtswoning, ten bedrage van van 18% van haar maandelijkse wedde. Een pertinente onwaarheid (www.geertdales.com/burgemeester-amsterdam-jokkebrokt-over-haar-stookkosten).

 

‘Verdere vragen worden niet meer beantwoord’

Dat de Amsterdamse burgemeester ging liegen motiveerde mij om verder in haar handel en wandel te duiken. Dat leidde tot opmerkelijke bevindingen, waarover ik via haar woordvoerder tal van vragen voorlegde aan de burgemeester. Met trek-en duwwerk en dikwijls lang wachten kreeg ik antwoorden, die in toenemende mate afhoudender (‘dit is privé’) en omfloerster (‘wij verwijzen naar eerdere antwoorden’) werden. Tot ik niet meer anders kon dan een reeks (in totaal zeven) WOO-verzoeken indienen. Daaruit kwamen stukken tevoorschijn die nieuwe vragen opriepen. Tot het stadhuis er genoeg van had en mij schreef dat verdere vragen niet meer zouden worden beantwoord. Reden te meer om nog dieper te graven(www.geertdales.com/transparantie-in-de-stopera-rot-op-met-je-lastige-vragen).

 

Poseergedrag

Mijn speurtocht leidde langs ongefundeerde beweringen, zogenaamd zoekgeraakte stukken, fiscaal gerommel, opmerkelijke kadastermutaties, fake-informatie aan de gemeenteraad, gemanipuleerde WOZ-waarden, een mysterieuze BV in de ambtswoning, een irreglementair aan de woningvoorraad onttrokken huis te Amsterdam-Holysloot, alsmede een bont scala aan privileges waar de gewone man slechts van kan dromen, maar die voor een regent de normaalste zaak van de wereld zijn. Dat alles gelardeerd met verdraaiingen, onwaarheden, regelrechte leugens, poseergedrag, geveins en gehuichel. Opgediend in een monumentaal grachtenpand met een slavernijverleden, dat in1927 door corruptie in handen kwam van de gemeente Amsterdam en waar geen eigentijdse burgemeester in zou moeten willen wonen. En, anders altijd werd beweerd, ook helemaal niet hoeft te wonen. 

 

Wie zich, naast bovenvermelde publicaties al vast wil inlezen kan doorklikken naar deze voorpublicaties, die in bewerkte, geactualiseerde en uitgebreidere vorm deel uitmaken van Het Pluchevirus

 

 

www.geertdales.com/is-burgemeester-halsema-gek-geworden? (18/12/22)

www.geertdales.com/femke-halsema-openbaart-scheiding-maar-verzwijgt-schandalen (20/12/22)

www.geertdales.com/wat-moet-femke-halsema-met-een-potje-hak-in-holysloot (11/1/23)

www.geertdales.com/bordeeldrama-nieuwe-blijk-van-regenteske-bestuursstijl-halsema (11/2/23)

www.geertdales.com/agenda-amsterdam-autolow-niet-aan-burgemeester-besteed (17/6/23)

www.geertdales.com/afgang-halsema-op-veteranendag-was-ambtelijke-muiterij (21/6/23)

www.geertdales.com/groenlinks-leiders-zijn-kampioen-fabuleren (25/6/23)

 

Contact: geert@geertdalesmail.nl