GEDRAG VAN GRAVIN ELOISE PAST IN TRADITIE KONINKLIJKE PROFITEURS

Prins Bernhard sr. (“ik moet pissen”) zette de trend, familie volgde

(Publicatiedatum 18/5/2023)

 

Wat me in het badpakgedoe rond Eloïse van Oranje, de dochter van prins Constantijn en nicht van koning Willem-Alexander, zo tegenstaat is niet die pose in dat badpak. Wat mij betreft gaat ze poedelnaakt en straalbezopen op d’r kop staan in de RTL-show Het Perfecte Plaatje. Mij zal je er, anders dan de bij ‘royalty’ kwijlende en slijmende EO-hermelijnvlooi Jeroen Snel of die god-mag-weten-waarom alom aanwezige en immer krijsende tv-recensent Angela de Jong, niet over horen zeuren. Iedereen moet, binnen de grenzen van de wet, vooral doen waar hij of zij zin in heeft.

 

Dat geldt ook voor Eloïse gravin van Oranje-Nassau, jonkvrouw van Amsberg, die met de van oud-vorstin Beatrix bekende kakkineuze dictie op haar Instagram-account over zichzelf zegt: “Mijn volledige naam is Eloïse Sophie Beatrix Laurence”. Een tamelijk malle tekst lijkt me voor een meid van 20, maar als je het leuk vindt jezelf zo aan te kondigen, vooral doen. 

 

op eigen kracht

Wat mij wèl tegenstaat in haar gedrag is de bewering dat ze heus niet voor het tv-programma was gevraagd omdat ze lid van de koninklijke familie is, maar louter en alleen vanwege haar eigen verdiensten, als bekende vlogger, blogger, TikTok-idool en Instagramkoningin met 366.000 volgers. Helemaal op eigen kracht opgebouwd dankzij haar inspirerende videootjes en pakkende teksten. Aldus de gravin zelf, daarin bijgevallen door pappa prins Constantijn in het SBS6-programma Shownieuws.

 

Als Eloïse niet een koninklijke telg was, maar Marietje van de Wetering uit Schin op Geul zou ze nog geen promille van het aantal volgers hebben dat zij nu heeft. En -vergeef me deze seksistische opmerking- als Marietje van de Wetering de looks had van gravin Eloïse zou ook geen RTL-programmamaker op het idee gekomen zijn haar in een badpak op een Zuid-Afrikaans strand te laten fotograferen en filmen. Vraag dat maar aan Patty Brard. 

 

uitponden

Met dat geveins van ‘ik ben ook maar een hele gewone meid’ en het ontkennen van de enorme voorsprong die de koninklijke komaf in alle opzichten oplevert betoont zij zich een goede leerling van haar oudere familieleden. Het uitponden van de koninklijke status en intussen ontkennen dat die enig voordeel biedt is daar vaste prik. 

 

Van historicus Gerard Aalders weten we dat prins Bernhard senior er een gewoonte van maakte geld te vragen voor het knippen van linten en dito bezigheden, waarvoor hij als echtgenoot van het staatshoofd een riante toelage kreeg. Ook overigens was Bernhard goed in harken. Alles draaide bij die man om geld, waarbij hij zijn positie schaamteloos misbruikte. Bernhard sr. was onmiskenbaar een corrupte graaier. Een foute nazi ook die decennia na de tweede wereldoorlog thuis op Soestdijk nog de loftrompet stak over zijn prachtige laarzen van vooroorlogse Berlijnse makelij, zoals een intimus van de familie die dat verhaal moest aanhoren mij influisterde. Als zijn staatsgreep was gelukt -hij wilde koningin Juliana krankzinnig laten verklaren en het regentschap verwerven- had hij ongetwijfeld met die laarzen op de trappen van paleis Noordeinde geposeerd. Het perfecte plaatje, om maar eens de titel van een belangwekkend tv-programma te citeren.

 

Van alle royals die ik heb ontmoet was de oude Bernhard met afstand de onsympathiekste. Toen ik hem als loco-burgemeester van Amsterdam een keer moest ontvangen bij een paardensportevenement in de Amsterdamse RAI kon er amper een hand van af. “Ik moet pissen” was het enige dat de oude chagrijn te melden had. En weg was hij. 

 

lariekoek

Hoe onbeschoft en arrogant ook, in zijn voordeel pleit dat hij niet veinsde een hele gewone jongen te zijn. Heel anders dan zijn naamgenoot en kleinzoon prins Bernhard junior, die er prat op gaat zijn zakelijke succes geheel op eigen kracht te hebben verworven en niet vanwege zijn prinselijke status. “Ik heb altijd gewoon mijn eigen geld verdiend” en “Ik heb niets aan bekendheid” wilde de ICT-ondernemer annex Amsterdamse pandjesbaas ons laten geloven in een recent interview met Het Financieele Dagblad.

 

Geen voordeel van bekendheid en prinselijke status? Kom op zeg. Het begon al met Ritzen Koeriers, het pakketbezorgbedrijf dat hij in 1991 met een paar studievrienden oprichtte, waar met gebruik -of zo u wilt misbruik- van de OV-studentenkaart door het hele land pakketjes werden bezorgd met nul transportkosten voor de ondernemers, waardoor het meteen een winstgevende business werd. Op kosten van de belastingbetaler. De enorme free publicity die het bedrijf kreeg was maar aan één ding te danken: dat Bernhard jr. een lid van de koninklijke familie is. En dat is zo gebleven tot de dag van vandaag met de andere handel van deze prins. Bernhard zal vast wat kunnen, maar de claim dat hij zijn financiële succes louter en alleen aan zijn zakelijk instinct te danken heeft en zijn bekendheid eerder een na- dan een voordeel oplevert is lariekoek. 

 

familievermogen

Bernhards nicht Margarita prinses de Bourbon de Parme kan er ook wat van. Zij claimt op eigen kracht een succesvolle ontwerper van en handelaar in sieraden te zijn geworden. De Parme Design BV heet haar business, gevestigd op het Wassenaarse landgoed dat ze jaren geleden voor een kleine twee miljoen euro kocht. Dat was opmerkelijk, want in de rechtszaken die haar gewezen echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn aanspande om betaling te eisen van de hem toekomende alimentatie stelde Margarita dat ze niet betalen kon omdat ze moest leven van een bijstandsuitkering.

 

Bijstandsuitkeringen zijn zelden een basis voor de aanschaf van een kostbaar landgoed met opstallen en zes paarden, alsmede voor een carrière als sieradenontwerper. Wat wel hielp was een schenking van vier miljoen euro van moeder prinses Irene, die dat bedrag onttrok aan een familiefonds. Dat dit gebeurd is weet ik zeker want ik heb de schenkingsakte gezien. ‘Helemaal op eigen kracht een succesvolle ontwerper en ondernemer geworden’ is in de praktijk: dankzij het familievermogen. Zeg dat dan gewoon en doe niet alsof je iemand van de straat bent, geen voordeel geniet van je komaf en de business helemaal selfmade is. Het is allemaal flauwekul. 

 

banen en baantjes

De banen en baantjes van Pieter van Vollenhoven (Onderzoeksraad voor Veiligheid, hoogleraar TU Twente), prinses Margriet (Rode Kruis), hun zonen Maurits (iets met elektrisch vervoer), Pieter-Christiaan (oud-bestuurslid Rode Kruis) en Floris (ABNAMRO, Richard Krajicek Foundation), hun echtgenotes, prins Constantijn (Neelie Kroes), diens eega prinses Laurentien -voorheen Petra Brinkhorst-, de kinderen Carlos (iets vaags met klimaat en maatschappelijk verantwoord ondernemen), Jaime (oud-ambassadeur bij het Vaticaan) en Carolina (echtgenote van een Brenninkmeijer-telg) van prinses Irene (bomenfluisteraar) laat ik kortheidshalve buiten beschouwing. Geen van hen heeft ook maar iets op eigen kracht verworven. Altijd speelde hun afkomst een rol. Ik zeg niet dat ze niets kunnen, noch dat ze in het hen toebedeelde werk faalden, maar geen van deze koninklijke familieleden heeft wat dan ook bereikt louter op basis van eigen kwaliteiten. 

 

grensgevalletje

Komen we terug bij gravin Eloïse. ‘Gravinfluencer’ genoemd omdat ze zoveel volgers heeft op de sociale media. Het kind is nog jong en ze verdient mededogen voor de krankzinnige positie waarin zij, dankzij de idiotie van de monarchie, is beland. Vijfde in de lijn van de troonopvolging, terwijl zij, studente aan de Haagse Hotelschool, hoogstwaarschijnlijk geen benul heeft wat daarachter schuil gaat. Had ze dat wel, dan zou ze geen seconde overwogen hebben om mee te doen aan die malle vertoning op het Zuid-Afrikaanse strand. Wat dat betreft deel ik de mening van EO-hermelijnvlooi Jeroen Snel: ‘Een grensgevalletje”. Voor wie de monarchie belangrijk vindt en serieus neemt geldt dat leden van de koninklijke familie de schijn van ernst en bedachtzaamheid moeten ophouden. Maar anders dan Snel vind ik die koninklijke toestand net zo belachelijk als je druk maken over een nicht van de koning in een badpak. Ze doet maar. Who cares?

 

profiteurs

Wat anders is dat ook zij, evenals die andere profiteurs met een koninklijke status, voorgeeft een doodnormale burger te zijn die zoals iedereen zijn of haar eigen geld moet verdienen. Terwijl alles wat ze heeft opgetuigd één-op-één verbonden is met haar positie als dochter van prins Constantijn, nicht van de koning, kleindochter van prinses Beatrix en lid van de koninklijke familie. ‘Mijn volledige naam is Eloïse Sophie Beatrix Laurence’, nietwaar. Zij kan dat niet helpen, maar doe dan ook niet alsof je die 366.000 volgers op Instagram, de TikTok- en andere handel op de sociale media en de tv-optredens, die intussen ongetwijfeld zijn uitgemond in een profijtelijke business, eigenhandig, zonder hulp van je komaf en connecties tot stand hebt gebracht.

 

Het gedrag van Eloïse van Oranje is een voortzetting van wat we gewend zijn van leden van die familie. Uitponden van een bevoorrechte positie. Veinzen dat je op eigen kracht iets hebt bereikt. De gewone meid uithangen en intussen de privileges van je status benutten, genieten en uitmelken. Als deze gravin al iets be-influencet is het vooral het besef dat het de hoogste tijd is om een eind te maken aan de bizarre anomalie die monarchie heet. We hebben nu wel genoeg klaplopende en zakkenvullende Oranje-profiteurs getolereerd.

 

Geert Dales

18 mei 2023

Contact e-mail: geert@geertdalesmail.nl

In mei 2024 verschijnt www.geertdales.com/het-pluchevirus