JEROEN PAUW, PRODUCENT VAN OP1, PRIJST BIJ OP1 ZIJN NIEUWE PRODUCT AAN

 

‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’. Deze bekende kreet -een voormalige reclameslogan van een schoonmaakmiddelenproducent- waarmee schijnobjectiviteit, hypocrisie en het verhuld bevorderen van eigenbelang aan de kaak wordt gesteld zag ik permanent boven het hoofd van tv-ondernemer en presentator Jeroen Pauw toen hij op 7 september 2022 verscheen in het televisieprogramma Op1.

 

Pauw heeft een televisieproductiemaatschappij. TVBV (nb: aandelen inmiddels verkocht / GD). Daarmee produceert hij onder meer de talkshow Op1. Waarvan hij zelf tot enige tijd geleden presentator was. Zulke belangenverstrengeling is heel gebruikelijk bij de publieke omroep. Dat in die wereld niemand zich er druk over maakte verbaasde me dan ook niet. Wel keek ik op van de serviliteit waarmee de dienstdoende presentatoren Charles Groenhuijsen en Carrie ten Napel van Omroep Max het incestueuze optreden van televisieveteraan Pauw faciliteerden. Hadden ze geen benul van de bedenkelijkheid van die vertoning of zaten ze zich in te likken omdat Pauw een machtige figuur is die je beter niet tegen je kunt hebben? 

 

“Wie is er bereid om in te leveren?”

TVBV heeft een nieuw product gemaakt. Het heet ‘Nederland is vol’ en gaat over de grenzen aan de groei. Een uitgekauwd thema dat al honderden keren van alle kanten belicht is. Het zal enige moeite kosten om er publiek voor te trekken. Dus moet TVBV aan de bak om deze handel te promoten. In ‘Veronica Superguide’ vertelde Jeroen Pauw over zijn nieuwe productie. Economische groei kan niet eindeloos doorgaan. Welvaart is wat anders dan welzijn. Een land zo klein als Nederland heeft een van de drukste luchthavens ter wereld. Met alle gevolgen voor het milieu. Geschokt was Pauw geweest toen hij vernam dat Nederland de meeste vijfjarigen met astma van alle Europese landen heeft. Een direct gevolg van Schiphol, meende Pauw. “Wie is er bereid om in te leveren?”, formuleerde hij het kernpunt van zijn nieuwe docuserie. Goeie vraag dacht ik, zeker voor iemand die over vier huizen in drie landen beschikt en enige bekendheid geniet als een graaier die zijn hand er niet voor omdraait om met heimelijke constructies het inleveren van salaris te ontlopen. 

 

beerputten

Om het nieuwste product van TVBV geprogrammeerd te krijgen zal een klein belletje naar de intimi van BNNVARA voldoende zijn geweest. Nog waarschijnlijker is dat TVBV en BNNVARA contractueel een leverings- en afnameverplichting hebben en dat ‘Nederland is vol’ uit dat quotum voortvloeit. Eind 2019 kwam er immers gedonder tussen de omroep en Jeroen Pauw toen BNNVARA weigerde mee te doen met een constructie waarbij de presentator van het toenmalige tv-programma Pauw aan het verplichte salarisplafond (de ‘Balkenendenorm’) in de publieke sector wilde ontsnappen. De truc bestond eruit dat Pauw op het in zijn ogen te schrale ministersniveau zou worden beloond, maar BNNVARA jaarlijks voor een half miljoen euro producties van TVBV zou afnemen. De BNR podcast Koster&VanDijk onthulde onlangs de details van dat zakelijke voorstel.

 

De deal ging niet door omdat de BNNVARA-directie onraad rook, maar hij had wel degelijk op tafel gelegen. De kwestie is momenteel in onderzoek bij het Commissariaat voor de Media. Waar haar voorganger Shula Rijxman, thans debuterend D66 wethouder te Amsterdam, de onwelriekende beerputten op het Mediapark liever gesloten hield, streeft haar opvolger Frederieke Leeflang naar meer transparantie. Het werd tijd.

 

gratis promotie voor TVBV

Het programma Pauw ging na de mislukte deal ter ziele, maar Jeroen hoefde niet op een houtje te bijten. TVBV kreeg van de NPO de opdracht tot productie van de nieuwe talkshow Op1, gepresenteerd door duo’s van wisselende omroepen waaronder BNNVARA. Gezien de voorgeschiedenis zou het mij niet verbazen als tussen neus en lippen door ook nog even de plooien met Pauws huisomroep zijn gladgestreken door een separate deal te maken. Echte vrienden laten zo’n conflict niet voortetteren. Hoe dan ook, ‘Nederland is vol’ zal vanaf 11 september te zien zijn bij BNNVARA, de omroep van links lullen en rechts vullen.

 

De volgende stap is kijkers trekken. Dus promotiewerk verrichten. Dat is niet alleen van belang voor BNNVARA, maar ook interessant voor TVBV. Een trackrecord met goed scorende producties is immers goud waard. Een normaal bedrijf moet voor zulke promotie veel geld op tafel leggen. TVBV niet. Eigenaar Jeroen Pauw schoof simpelweg aan bij een uitzending van het door hemzelf geproduceerde Op1. En kreeg daar, ongehinderd door welke kritische vraag dan ook, de kans om zijn WC-eend warm aan te bevelen. Presentatoren Charles Groenhuijsen en Carrie ten Napel lachten incestueus mee met de flauwe grapjes van Pauw van het kaliber “Ja, ik vlieg ook, ik mag graag meegaan als de piloot toch al van plan is op te stijgen”. Hahahaha, wat een leuke zelfrelativering van de guitig kijkende Jeroen, die ook nog vermeldde kinderloos te zijn, dus wel recht had op wat extra CO2 uitstoot. Hahahaha, wat een leuke mop toch weer. De sfeer was uitstekend. Ons kent ons in optima forma. Wie nog even wat walging wil voelen opkomen raad ik aan de uitzending te bekijken.

 

geloken ogen

Had ik aan die tafel gezeten, was er uit een heel ander ander vat getapt. Niet alleen zou ik die weerzinwekkende belangenverknopingen en kleffe incestueuze onderlinge omgangsvormen aan de kaak hebben gesteld, maar ook had ik graag even willen praten over de stuitende hypocrisie van een man die kletst over de noodzaak de groei in alle facetten af te remmen, maar intussen in het bezit is van twee woningen in Amsterdam, een in Spanje en een op Curacao. Vier woningen in drie landen, waarvan een op een vliegafstand die goed is voor enorme hoeveelheden CO2 uitstoot. Dat is niet ‘even meevliegen met een piloot die toch al opstijgt’. Dat is het leveren van een forse bijdrage aan de astma van vijfjarigen in Nederland. Waar de wereldverbeteraar, tijdens zijn Op1-optreden voortdurend orerend met de geloken ogen van de ziener, in Veronica Superguide zo roerend over sprak. 

Ook zou ik even met Jeroen Pauw hebben gesproken over zijn opmerking in Veronica Superguide dat hij de ophef over zijn salaris ‘behoorlijk irritant’ vond. “Wie is er bereid om in te leveren” was toch de kernvraag van ‘Nederland is vol’? Nou dan! 

 

Helaas zat ik niet aan die tafel. Daar zaten Charles Groenhuijsen en Carrie ten Napel. En olijke Jeroen, die af en toe ging bonden met de andere tafelgasten. Gewone burgers die hadden uitgelegd dat ze met geen mogelijkheid meer het dagelijkse huishouden konden financieren. Niet de mensen die Pauw eens even een koekje van eigen deeg konden geven. Wat een gemiste kans!

 

Geert Dales

8 september 2022

(aan/afmeldingen voor updates op deze site: www.geertdales.com/contact)

(crowdfunding voor mijn nieuwe boek: www.geertdales.com/een-land-van-vleesetende-vegetariers)