HET PAROOL WINT HENK HOFLANDPRIJS 2023

Jury onder de indruk van consequente toepassing ‘Wet van Hofland’ 

 

PERSBERICHT

Het Parool wint de vijfjaarlijkse Henk Hoflandprijs

 

Dagblad Het Parool wint dit jaar de Henk Hoflandprijs. Deze prijs is ingesteld voor de beste toepassing van de Wet van Hofland in de journalistieke berichtgeving over de Amsterdamse Noord-Zuid metrolijn (NZL), lokaal bekend als lijn 52.

 

De prijs is vernoemd naar Henk (H.J.A.) Hofland, de vermaarde journalist, columnist en auteur die in 2016 overleed. Zijn 'Wet van Hofland' luidde: "Elke metrolijn waar ook ter wereld is omstreden tot die in gebruik is genomen. Daarna hoor je er niemand meer over"

 

Volgens de jury, bestaande uit de Amsterdamse oud-wethouder Geert Dales en oud-bestuursadviseur van de Gemeente Amsterdam Maarten de Boer wint Het Parool die prijs met glans.

 

Uit het juryrapport:

"Na jarenlang negatief te hebben gepubliceerd over de Noord-Zuidlijn, heeft de krant vijf jaar nadat burgemeester Halsema op 21 juli 2018 de nieuwe metrolijn opende geen enkele aandacht besteed aan het vijfjarig bestaan van de metro. Dit spoort geheel met de Wet van Hofland dat iedere metrolijn omstreden is tot de ingebruikname, waarna het succes een vanzelfsprekendheid wordt en niemand het er nog over heeft.

 

Extra reden voor de jury om de prijs toe te kennen aan Het Parool was het feit dat het boek Het Wonder van de Noord-Zuidlijn van Parool-redacteur Bas Soetenhorst -een erkende NZL basher- is aangetroffen in de voorraden van De Slegte. Volgens de jury had Hofland zich geen beter bewijs van zijn stelling kunnen wensen

 

Eervolle vermelding voor AT5

De jury verleent een eervolle vermelding aan de Amsterdamse tv-zender AT5. Ook die besteedde geen aandacht aan het vijfjarig jubileum van de NZL, eveneens keurig in lijn met de Wet van Hofland. Tijdens de aanleg van de NZL onderscheidde AT5 zich van Het Parool door iets minder NZL-zuur te verspreiden, wat helaas voor AT5 ook minder punten opleverde voor de eerste prijs. Vandaar de eervolle vermelding.

 

Poedelprijs voor FD

De poedelprijs gaat naar het Financieele Dagblad, dat de Wet van Hofland met voeten trad door wel te publiceren over het NZL-jubileum, in een artikel met de conclusie dat iedereen er blij mee is. Naar het oordeel van de jury was dat overbodige berichtgeving en in strijd met de Wet van Hofland. Aan metrosuccessen behoort immers geen aandacht te worden besteed. 

 

Prijsuitreiking

De hoofdprijs wordt zaterdag 29 juli 2023 uitgereikt en bestaat uit een een enkele reis Amsterdam-Noord naar Amsterdam-Zuid met de NZL, tussenstops op alle NZL-stations voor een korte expert-lezing over de kunstwerken, alsmede een retourtje Parijs met een toegangsbiljet voor de overzichtstentoonstelling "Grand Paris Express", het project voor de uitbouw van het Parijse metronet in de regio dat volgend jaar tegelijk met de start van de Olympische spelen zal worden opgeleverd. Deze prijs acht de jury zowel eervol als leerzaam.

 

De jury van de Hofland-prijs beveelt de hoofdredactie van Het Parool aan redacteur Bas Soetenhorst af te vaardigen om de prijs in ontvangst te nemen. Medeneming door hem van twee gesigneerde exemplaren van zijn boek over de NZL uit de voorraad van De Slegte wordt op prijs gesteld.

 

Maarten de Boer

Geert Dales

Jury H.J.A Hoflandprijs 2023