BEWIEROOKTE TIM HOFMAN BLIJKT EGOMANE JOURNALISTIEKE KNEUS

Nepactivist met narcistische trekken besmeurt anderen om er zelf beter van te worden

 

Uit de opvoedkunde is bekend dat overmatig complimenteren van je kind het risico van een narcistische ontwikkelingsstoornis met zich meebrengt. Overdadig prijzen vanuit de al dan niet goedbedoelde misvatting met een genie van doen te hebben levert op termijn ernstige schade op. Het kind gaat zelf ook denken uniek te zijn, met desastreuze gevolgen op latere leeftijd. Kritiekloze bewondering, bewieroking en overdreven eerbetoon zijn vaak de voorbode voor een pijnlijke afgang en ernstige ontsporingen. 

 

handen stuk geklapt

Hiervan kennen we prachtige voorbeelden. Zoals Herman Heinsbroek, die op basis van een incidenteel zakelijk succes dacht een succesvol bewindspersoon te kunnen zijn, maar na een krankzinnige vertoning van acht maanden de boeken inging als de slechtste minister van Economische Zaken ooit. Of Cees van der Hoeven, de immer bewierookte -vijf keer Topman van het Jaar- bestuursvoorzitter van het Ahold-concern, die we ons nu alleen nog herinneren om zijn stuitende arrogantie, immense beursfraude en strafrechtelijke veroordeling. Job Cohen, de God-mag-weten-waarom alom bejubelde oud-burgemeester van Amsterdam, die nog geen PvdA-fractie bleek te kunnen leiden. Een recent geval is de ooit door vriend en vijand bewonderde oud ING-topman Ralph Hamers, die een salaris van een paar miljoen euro beneden zijn eminente stand vond omdat zijn naaste omgeving hem dat had verteld. “Hij speelt eredivisie, maar wordt Jupiler League betaald”, kwezelde oud Shell-topman en ING-commissaris Jeroen van der Veer. Waarna Hamers naar de Zwitserse USB-bank vertrok om daar een veelvoud van zijn ING-salaris te graaien. Na anderhalf jaar werd hij tot zijn verbijstering op straat gezet wegens gebleken incompetentie. 

 

In dit rijtje past ook Sywert van Lienden, de jarenlang bij talkshows als De Wereld Draait Door kritiekloos bejegende CDA-kletsmajoor, waarvan we inmiddels weten dat hij een van de grootste oplichters in het hedendaagse Nederland is. Of neem Cees Veerman, de veelvuldig geprezen oud-bewindsman van Landbouw -ook al CDA- die naar eigen en andermans zeggen overal verstand van had en om die reden her en der werd binnengehaald als de Verlosser die probleemdossiers omtoverde tot succesverhalen. Waar Veerman verscheen werden de handen stukgeklapt. Tot RTL Nieuws recent onthulde dat de goeroe een ordinaire en bedrieglijke zakkenvuller is die waardeloze stukjes landbouwgrond slijt aan onnozele halzen die wijs werd gemaakt dat ze in de toekomst veel geld waard zullen worden als bouwkavels. En dat dan niet stoer rechtstreeks zelf doet, maar via een tussenpersoon waarvan Veerman, eenmaal betrapt op deze windhandel, ons wijs wilde maken niet geweten te hebben waar die mee bezig was. Typerend gedrag van een egocentrische zelfoverschatter. Voor zulke types is de waarheid,  na de doorgeprikte mythe van genialiteit, niet te dragen. Steeds gedacht dat je een bewonderenswaardig genie was, blijk je een lamlendige sukkel. 

 

fixed mindset

Kritiekloze bewondering en bewieroking maakt van mensen gevaarlijke narcistische egotrippers met een obsessie voor hun eigen buitenaardse prestaties. Fixed mindset heet dat in de psychologie. Denken dat je de beste bent omdat je nu eenmaal de beste bent, al jong aangeleerd door opvoedkundige missers. Het kan lang goed gaan, maar op een dag komt de ontmaskering. De eminente held blijkt een dominante, egoïstische, empathieloze kneus die leidt aan grootheidswaanzin. Derden worden daarvan het slachtoffer.  

 

Jezus leeft

Dat brengt ons bij Tim Hofman, de als Jezus-zelf uitgedoste BNNVARA coryfee, wiens vermeend uitzonderlijke prestaties mij voor het eerst -en niet in positieve zin- opvielen toen ik hem in november 2018 in het kader van zijn inzet voor een ‘kinderpardon’ bezig zag een klein negenjarig en fotogeniek Irakees jongetje op te hitsen tegen toenmalig VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Daar stond niet een met kinderleed begane activist, maar een egotripper op zoek naar beeldmateriaal om zijn imago van eigentijdse Messias te schragen.

 

“Wat denk jij dat er gebeurt als je teruggestuurd wordt naar Irak?” vroeg Hofman, in de hal van de Tweede Kamer staande naast Klaas Dijkhoff, aan het kleine joch. “Dood” antwoordde die. Waarna de door een draaiende camera overvallen Dijkhoff een onhandige opmerking maakte (“ja, ja, dus….?”) en uitgedaagd door Hofman rechtop staande met het kind in gesprek ging. Gretig liet Tim Hofman de scène en profil filmen, waardoor Dijkhoff eruit zag als een nare, arrogante, koele regent, naast de warme Hofman die geveinsd empathisch naar de kleine jongen keek. De scène werd door Hofman breed uitgemeten en uitgemolken via alle denkbare kanalen. Mission accomplished. Jezus leeft.

 

vals activisme

De hang naar vals activisme vertoonde Hofman al eerder, toen hij zich in 2016 met een andere heteroseksueel voor het blad L’HOMO -lees Linda de Mol- liet fotograferen in homo-erotische poses. Dat deed hij, zo kunnen we lezen op zijn Wikipedia-pagina van een lengte alsof het een Nobelprijswinnaar betreft, “om het onderwerp homoseksualiteit meer bespreekbaar te maken”. Tim Hofman, hoe intellectueel en sociaal beperkt ook, wist in 2016 dondersgoed dat Nederland hem daarvoor niet nodig had. Het ging alleen maar om de aandachttrekkende provocatie via homo-erotische naaktfoto’s, waar ik als rechtgeaarde homoseksueel louter walging bij voelde. Niet omdat de heren er niet goed uit zagen, maar welke homo is nou gebaat bij een met hetero Jan Versteegh tongende hetero Tim Hofman die vooral op zichzelf geilt. De man waarvan zijn eigen vriendin vertelde dat ze er niet meer op klaar komt en daar een film over maakte. Waarna Hofman -ook poëet namelijk- er wat gedichtjes over in elkaar fröbelde, de werkjes bundelde en naar alle media liep om te vertellen ‘dat het eventjes niet zo goed ging tussen hem en zijn vriendin’. Obsessief egomaniakaal exhibitionisme, ook een kenmerk van narcistisch gedrag. Het is allemaal nep. 

 

Journalist van het Jaar

Niet alleen de lachwekkende lengte van zijn Wiki doet vermoeden dat we te maken hebben met een egomaniak, ook de oeverloze opsomming van ‘prijzen en nominaties’ wijst in de richting van een forse narcistische stoornis. Niet minder dan veertig al dan niet gewonnen nominaties en prijzen, hoofdzakelijk in de categorie ons-kent-ons, omvat zijn eregalerij. Nummer 40 is de onderscheiding ‘Journalist van het Jaar’ die Hofman ten deel viel wegens de aflevering uit januari 2022 van het online-programma BOOS over grensoverschrijdend gedrag bij het bekende en veelbekeken tv-programma The Voice.

 

Het moet deze prijs geweest zijn die Hofman de definitieve zelfbevestiging gaf een uitzonderlijk talent te zijn. Niet alleen als presentator van hippe jongerenprogramma’s van het kaliber Spuiten en Slikken of maker van activistische producties als Coalitie-Y om jongeren naar de stembus te krijgen en de documentaire Terug Naar Je Eige (zonder ‘n’) Land met de kleine Neymar, maar ook als een echte journalist, ‘onderzoeksjournalist’ zelfs. Een competentie die hem niet toeviel via vorming, scholing, groei en rijping, zeg maar via de growth mindset, maar die er gewoon was. Zo maar. Vanzelf. Vanuit de fixed mindset: ik kan het omdat ik het kan, omdat ik uniek ben, de beste. 

 

door de mand gevallen

In zo’n geestesgesteldheid kunnen de gekste dingen gebeuren. De zelfobsessieve egotripper denkt zich alles te kunnen veroorloven, omdat hij nu eenmaal uitzonderlijk begaafd is. Tot op een dag de bij deze psychische gesteldheid horende roekeloosheid en zelfoverschatting een einde maken aan het sprookje en het unieke talent door de mand valt als een meelijwekkende kneus. Heinsbroek, Van der Hoeven, Van Lienden, velen gingen hem voor. Velen zullen nog volgen.

 

natte scheet

Voor Tim Hofman kwam het mandmoment op donderdag 13 april 2023. Met veel bombarie werd in de voorafgaande dagen een nieuwe aflevering van BOOS aangekondigd. Daarin zou Hofman blootleggen dat de PvdA zich in de zaak-Gijs van Dijk, het oud-Kamerlid dat in februari 2022 opstapte wegens beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, zou hebben bezondigd aan ‘een opeenstapeling van fouten, leugens en een deal’. Ook zou worden aangetoond dat de PvdA en Van Dijk hadden gelogen toen ze stelden dat het grensoverschrijdende gedrag zich alleen had afgespeeld in de privésfeer, terwijl het ook op de werkvloer zou zijn gebeurd. De excuses en het eerherstel die Van Dijk in het najaar van 2022 kreeg van het PvdA-bestuur zouden berusten op drijfzand. Een suggestieve promo vol suspense en opzwepende muziek lokte de kijkers naar dit BOOS-programma. Het bleek een natte scheet. Reljournalistiek met nergens op gebaseerde beweringen, ongefundeerde aantijgingen en aan het slot, toen de makers zelf ook in de gaten kregen dat ze pulp produceerden, een wanhopige oproep aan kijkers om zich te melden met nieuwe dirt (‘dat kan anoniem’) nu de shit van Hofman cs slechts vervliegende dunne poep was. Heeft die Hofman niet een leidinggevende die hem kort en krachtig meedeelde ‘Tim, deze rotzooi zenden we niet uit’?

 

basale feiten niet op orde

Al op het moment dat Tim Hofman in de uitzending over Gijs van Dijk zei dat die ‘ooit voorzitter van de FNV was’ had ik beter kunnen afhaken. Als je zulke basale feiten al niet op orde hebt kan de rest ook niet veel voorstellen. Hetzelfde gold voor Hofmans betiteling van de maffe Cornelia Klaster -de dragonder die bij het NOS-Journaal op gezag van Xander van der Wulp en Ron Fresen het krankzinnige verhaal mocht ophangen dat Van Dijk haar fysiek had belaagd- als ’voorzitter van de PvdA Werkgroep Armoedebeleid’. Klaster, wier voor Van Dijk zwaar beschadigende flauwekul nooit door de NOS is gerectificeerd, is een voormalig PvdA lid die jaren geleden werd geroyeerd nadat twee onderzoeken hadden uitgewezen dat haar klachten over Van Dijk ongefundeerd waren. Naar eigen zeggen een psychiatrisch patiënt en wie naar haar kijkt, luistert en haar tweets leest kan niet anders dan dat beamen. Hofman plaatste haar op een podium waar zij allerminst thuishoort. Hij had beter even met Xander van der Wulp en de NOS kunnen bellen om te vragen waar de rectificatie blijft (www.geertdales.com/pvda-haalt-bakzeil-in-gijs-van-dijkzaak-nu-de-nos-en-anderen-nog).

 

Ploumen

Naast dit geblunder blonk de uitzending uit in oeverloze ‘als, dan’ telefoongesprekken met deze en gene, waaronder een conversatie met oud PvdA-leider Liliane Ploumen, die zonder enig kritisch weerwoord allerhande niet te verifiëren beweringen over Van Dijk deed, die door Hofman werden aangegrepen om vergaande beschuldigingen jegens het oud-Kamerlid en de PvdA te uiten. Geen moment kwam in het hoofd van de Journalist van het Jaar op om aan Ploumen te vragen waarom ze nu wel op de praatstoel zat, maar op 12 april 2022, toen de Van Dijk zaak in volle gang was, plotseling de benen nam zonder serieus te nemen motivering. Wat dreef haar? Voor de draad ermee!

 

Was ze zich er inmiddels bewust van geworden dat ze bij de neus was genomen door een stelletje rancuneuze exen van Van Dijk, onder leiding van de kunstenaar-mafklapper Tinkebell? (www.geertdales.com/zo-wordt-gijs-van-dijk-pvda-erin-geluisd). En wat doet ze momenteel eigenlijk? Wachtgeld trekken, terwijl ze tuiniert in haar volkstuin met tuinhuis in Amsterdam Nieuw-West? Een privilege waar ze al lang afstand van had moeten doen ten behoeve van soms wel tien jaar wachtende belangstellenden voor zo’n plek die, anders dan Ploumen, geen riante woning met tuin of terras hebben. Waarom ging Hofman niet met draaiende camera langs bij Ploumens tuinhuisje om haar klem te zetten, in plaats van dat te doen met de PvdA voorzitter Esther-Mirjam Sent toen die naar een discussiebijeenkomst in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger ging? Tien minuten lang dramde Tim Hofman doelloos door tegen Sent, die bleef herhalen dat ze niets kon melden. De enige vraag die hij haar had moeten stellen stelde hij niet: www.geertdales.com/waarom-zit-die-pvda-voorzitter-er-nog?

 

geen wederhoor

Bij het tv-programma EenVandaag kwamen in oktober 2022 twee hoogleraren -Marian Olfers en Rob van Eijbergen- aan het woord die het onderzoek dat bureau Bezemer&Schubad deed naar Van Dijk beoordeelden als broddelwerk. Zonder dat betrokkenen om weerwoord werd gevraagd kreeg EenVandaag door Hofman de aantijging aan de broek dat de hooggeleerden quatsch hadden verkocht omdat ze slechts hadden beschikt over delen uit het rapport. En dan ook nog delen die Van Dijk zou hebben geselecteerd en ‘gelekt’. Deze ernstige beschuldiging richting EenVandaag, de twee hoogleraren en Van Dijk had zonder meer voorafgegaan moeten worden door hoor en wederhoor, maar Hofman koos voor de relroute ‘niet kapot checken’. Zo doen Journalisten van het Jaar dat. 

 

Eerder hilarisch dan ergerlijk was het verwijt aan Van Dijk dat hij zou hebben gelekt, terwijl de hele BOOS-uitzending was gebaseerd op niet te controleren informatie van anonieme melders, in de uitzending aangeduid als bron X, Y of Z. Wel werd door Hofman herhaaldelijk gemeld dat Tinkebell, met wie hij privébetrekkingen onderhoudt waarvan geen melding werd gemaakt, niet de trekker was. Dat geloof ik meteen.Tinkebell is een meesteres in het voor haar kar spannen van anderen.

 

klappen

De rest van de uitzending kan onbesproken blijven. Voor wie de casus-Van Dijk niet kent was er geen touw aan vast te knopen en zelfs voor wie die casus wel kent viel het niet mee om de betooglijn te volgen. Wat bleef hangen was niet een overtuigend onderbouwde nieuwe onthulling, maar een beeld van oeverloos suggestief geklets van een zelfbenoemde onderzoeksjournalist die na bijna een uur wanhopig en vergeefs zoeken naar de smoking gun niets anders wist te bedenken dan een oproep aan de kijkers om alsnog met iets ranzigs over Van Dijk of de PvdA op de proppen te komen.

 

Van Dijk mocht intussen voor de zoveelste keer de klappen opvangen. Eerst het stiekeme gedoe van Ploumen met Tinkebell c.s. Dan die idiote NOS-uitzending van Xander van der Wulp en Ron Fresen met de gestoorde Cornelia Klaster. Vervolgens maandenlang het incompetente Bezemer&Schubad (‘de feiten van melders zijn in hoofdzaak aannemelijk’) over je heen in een Kafkaësk onderzoek, waarvan Van Dijk zelf geen afschrift mocht hebben. Daarna de opluchting van de excuses, eerherstel en een financiële compensatie voor de gigantische advocaatkosten die Van Dijk moest maken. Tot overmaat van ramp komt dan, op jacht naar zelfverheerlijking, ook nog de zogenaamde journalist Tim Hofman tevoorschijn die, wat hij de PvdA verweet maar niet aantoonde, fout op fout stapelde, onthutsend prutswerk afleverde en bovendien de volstrekt onjuiste en smerige suggestie deed dat Van Dijk tonnen euro’s van de PvdA heeft gekregen. En door die partij aan een nieuwe baan was geholpen. Nee, Gijs Van Dijk heeft geen tonnen van de PvdA gekregen en zit al meer dan een jaar werkloos thuis, met de permanente dreiging boven zijn hoofd dat al die frustraten, die zich maar niet kunnen neerleggen bij hun afgang, op een dag bij een andere egomane knoeier van het kaliber Tim Hofman aankloppen en het hele circus opnieuw begint. Het zal je maar gebeuren.

 

gebutste imago oppoetsen

In 2022 werd Tim Hofman met het Voice-verhaal ‘Journalist van het Jaar’. Deze bewierookte prijswinnaar is dezelfde die niet in de gaten had -of er uit angst voor zijn eigen baan niet over durfde te rapporteren- dat onder zijn neus bij zijn eigen BNNVARA de eveneens bejubelde Matthijs van Nieuwkerk zijn goddelijke en desastreuze gang kon gaan. Afgedekt door zijn mattie Frans Klein, in Van Nieuwkerks tijd directeur bij BNNVARA, thans zwaar betaald ronddolend als ‘tijdelijk teruggetreden’ directeur bij de NPO. In Frans Klein zitten mooie journalistieke verhalen. En dan niet alleen over zijn co-eigenaarschap van restaurant Thaicoon in Amsterdam, waar Klein graag mocht ontvangen, dineren en feesten op kosten van de NPO. Dat verhaal kennen we al. Als Tim Hofman zijn thans ernstig geschonden reputatie als betrouwbare onderzoeksjournalist wat wil opvijzelen raad ik hem aan rondom Klein wat tegels te lichten.

 

Daarna heb ik nog wel een paar andere suggesties waarmee de egotripper zijn gebutste imago kan oplappen. Zelf kom ik er momenteel onvoldoende aan toe omdat al mijn tijd gaat zitten in www.geertdales.com/rechtse-privileges-voor-een-linkse-burgemeester, dat ik Hofman van harte aanraad, om te lezen hoe het ook kan. Net zo lang doorgraven, uitzoeken, checken, navragen, wikken en wegen tot je zeker weet dat alles wat gezegd en geschreven wordt 100% klopt. Voor minder mag je andermans reputatie niet om zeep helpen. Ook niet als je Tim Hofman heet en de schreeuw om aandacht niet kunt weerstaan. 

 

Geert Dales

16 april 2023

(Aan/afmeldingen voor updates op deze website via www.geertdales.com/contact)

(Over mijn komende ‘hypocrisieboek’: www.geertdales.com/crowdfunding-de-vleesetende-vegetariers)

(Nu in de voorverkoop een tientje: www.geertdales.com/rechtse-privileges-voor-een-linkse-burgemeester)