GIJS VAN DIJK (PvdA) MOET TERUG IN DE TWEEDE KAMER

Vacature-Ploumen uitgelezen kans af te rekenen met valse sisterhood-aanval

 

Herinnert u zich nog het openingsitem van het NOS-Journaal van 8 februari 2022? In beeld kwam een kolossale en boze vrouw die betoogde dat het vooraanstaande PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk zich seksueel aan haar had opgedrongen. Van de dienstdoende NOS-reporters Xander van der Wulp en Ron Fresen kreeg zij vrij baan om haar ernstige aantijgingen, zonder ook maar enig kritisch weerwoord en zonder dat er een flintertje bewijs werd geleverd van de juistheid van haar beschuldigingen, voor een miljoenenpubliek de ether in te slingeren. 

 

Eerder die dag was het betrokken Kamerlid gebeld door zijn fractievoorzitter Lilianne Ploumen met het bericht dat er meldingen waren binnengekomen dat hij zich grensoverschrijdend had gedragen. Zonder details te geven drong Ploumen aan op zijn vertrek. Loyaal als hij kennelijk was deed Van Dijk dat.

 

mafklapper

Eén en één is twee, moeten Van der Wulp en Fresen gedacht hebben toen Cornelia Klaster zich bij de redactie meldde met haar verhaal. Al snel stonden de Journaal-cameraploeg en Van der Wulp in Zevenaar bij Cornelia op de stoep. Toen ik dat item ‘s avonds zag was mijn eerste reactie: hier geloof ik geen snars van. Niet alleen leek het mij onbestaanbaar dat de vijftien jaar oudere en -om me mild uit te drukken- bepaald niet ravissante Cornelia bij Gijs van Dijk ook maar de minste hitsigheid kon oproepen. Ook zag ik aan de algehele verschijning, de verdwaasde blik in haar ogen, de verkrampte mondhoeken en het bizarre accent dat we te maken hadden met een of andere labiele mafklapper. 

 

Een half uurtje struinen langs Twitter en Facebook maakte duidelijk dat Cornelia Klaster inderdaad niet spoorde. Ze bleek ook al jaren bij de PvdA te hebben geleurd met haar klachten over Gijs, die bij herhaling waren onderzocht en als ongeloofwaardig terzijde gelegd. Wegens stalkgedrag was ze zelfs uit de partij gegooid. Het is onbegrijpelijk dat de NOS, Van der Wulp en Fresen nimmer enig woord van excuus voor deze ernstige journalistieke blunder hebben gemaakt (www.geertdales.com/metoo-2

 

Ook van nazorg voor Klaster, die door de NOS grof is misbruikt voor een ouderwets staaltje sensatiejournalistiek en na haar prominente optreden door heel Nederland werd uitgelachen, is niets gebleken. Klaster zelf houdt zich al maanden schuil en onbereikbaar. Haar strijdmakker Ellen Geist, ook al een geroyeerde PvdA’er alsmede geroyeerde SP’er, bereikte ik wel via Whatsapp, maar die verviel onmiddellijk in geschreeuw waar ik haar nummer vandaan had en dat het schandelijk was dat ik haar benaderde. Tot zover het niveau van deze twee feministische strijders. 

 

schaamteloze Tinkebell

Een week na het roemruchte NOS-Journaal publiceerde de kunstenares Tinkebell, bekend van het doden van haar kat om van de huid een handtasje te maken, in Het Parool haar column ‘Nu de stilte is verbroken’. Tinkebell -Katinka Simonse- was ooit de levenspartner van Van Dijk. Die relatie verbrak ze toen ze ontdekte dat Van Dijk monogamie niet hoog in het vaandel heeft. In haar column gooide ze schaamteloos allerhande details uit Van Dijks privéleven op straat, zoals het seriële vreemdgaan, oneerlijkheid tegenover de vrouwen in zijn leven en manipulatief gedrag. Geen enkel element van Van Dijks gedrag rechtvaardigde publicatie in de krant. Hij sloeg niet, hij stal niet, hij randde niet aan. Tinkebell schond ieder beginsel van loyaliteit, discretie en integriteit om een verhaal te construeren over de kracht van vrouwensolidariteit en de noodzaak van intervrouwelijk vertrouwen. “Als wij elkaar niet steunen zullen we alleen zijn. De macht blijft dan altijd in handen van de mannen, zoals de man wiens naam ik hier niet noem”. 

 

Het moet deze sisterhood-emotie geweest zijn die Lilianne Ploumen ertoe gebracht heeft Van Dijk uit de fractie te gooien, want zo kunnen we dat wel zien. Zijn vertrek had niets met Cornelia Klaster te maken, maar alles met Tinkebells geweeklaag bij Ploumen. In plaats van te zeggen “sodemieter op met je indiscreties uit de privéomgeving waar de partij geen donder mee te maken heeft” belden Ploumen en PvdA-voorzitter Mirjam Sent, ontvankelijk voor feministisch gedram, met het onderzoeksbureau Bezemer & Schubad, dat inmiddels al maandenlang bezig is de tegels uit Van Dijks leven te lichten en daar naar verluidt nog wel even mee bezig zal blijven. Kennelijk hebben ze van Deloitte afgekeken hoe een open onderzoeksopdracht de poort opent naar ongebreideld factureren. 

 

operettefiguur

Dankzij de indiscreties van Tinkebell weten we nu dat Gijs van Dijk niet saai is en elementen van een operettefiguur in zich draagt. Op de begrafenis van zijn moeder stonden zeker vier vrouwen aan zijn zijde die alle vier een relatie met hem hadden zonder het van elkaar te weten. Het schilderij in de woonkamer was niet, zoals hij zei, door zijn moeder gemaakt. Hij had ook niet, zoals hij vertelde, met hartfalen op de intensive care gelegen. En hij vertelde aan elke vrouw weer een ander verhaal over de leeftijd van zijn kind en de school waarop dat kind zat. Vastgoedondernemer, makelaar en tv-presentator Harry Mens, ook al zo’n operettefiguur die ooit stiekem een parallelgezin compleet met kleine kindjes onderhield, is er een kleine jongen bij. Het zijn details uit privélevens die ik helemaal niet wil weten.

 

Gijs van Dijk is nu als eerste aan de beurt om te voorzien in de vacature die in de PvdA-fractie is ontstaan door Ploumens vertrek. Velen, Tinkebell voorop, hopen dat het nog niet afgeronde onderzoek hem ertoe zal brengen deze beurt voorbij te laten gaan, al heeft Van Dijk eerder gezegd terug te willen in de Kamer zodra zijn onschuld inzake grensoverschrijdend gedrag is komen vast te staan. Ik adviseer hem niet te wachten totdat Bezemer & Schubad uitgefactureerd is, maar deze gelegenheid aan te grijpen om een glasheldere conclusie te verbinden aan zijn verklaring van 8 februari jl. dat hij “in zijn persoonlijke leven niet altijd eerlijk was geweest”.

 

 

Die conclusie luidt: als polygaam gedrag, oneerlijkheid tegenover partners en manipulatief gedrag in huiselijke kring redenen zijn voor vertrek uit de Tweede Kamer kunnen we afscheid nemen van menig Kamerlid en niet de minsten. Van Dijk had in februari de druk van Ploumen en de mede door de NOS veroorzaakte overweldigende golf van negatieve en suggestieve publiciteit moeten weerstaan. Het is begrijpelijk dat hij handelde zoals hij deed. Wie is daar tegen opgewassen? Maar nu is er een uitgelezen kans om terug te slaan na de valse sisterhood-aanval van de indiscrete Katinka Simons, de slappe knieën van Ploumen en Sent en de blamage van de NOS.

 

Gijs, ga terug die Kamer in! Al was het maar om Xander van der Wulp en Ron Fresen een les te leren die ze nooit zullen vergeten.

 

Geert Dales

13 april 2022

(aan/afmeldingen voor updates op deze website via www.geertdales.com/contact)